Единствената по българските земи чешма с икона е запазена в музей „Етър“

Публикувана на 31.05.2024 в 10:43

Пазим миналото, градим мостове към бъдещето!

Научете 60 лични истории, свързани с музей „Етър“! До края на 2024 – годината, в която музеят става на 60, ще ги откривате на различни места – по чаршията, във водните съоръжения и другите архитектурни обекти, в разказите на майсторите и екскурзоводите, в публикациите на официалния сайт и социалните мрежи на музея. Предстои Ви едно незабравимо пътешествие, което да стане Ваша лична история, свързана с възрожденското съкровище на България – музей „Етър“.

Вижте тази чешма! Поръчана е от Пецата хаджи Христов в памет на баща му хаджи Христо и загиналите за освобождението на България във Велчовата завера от 1835 г. Хаджи Христо Рачков е богат габровски търговец и дарител, участник в Гръцкото въстание през 1821. Разкрит от турците, за да не изгуби имота си, се самоубива. Наследява го 11-годишния му син Петър (Пецата), който по-късно става съратник на Левски. Ревностен християнин, щедър дарител на училища, църкви и манастири, той е един от основателите на манастира „Св. Благовещение“ в Габрово.

Имотите на фамилията, включително хана с единствената по нашите земи чешма с икона, се намирали в днешната централна градска част – района на пазара. Чешмата е показателна за възможностите, вярата и свободолюбието на собственика си. Висока, с изсечена в камъка икона „Св. Троица“, с три месингови чучура, украсени с двуглави орли с корони и кръст над тях – символ на Русия и Цариградската патриаршия, с изправените лъвове на коритото – все символи на непокорството и стремленията на поборника. Изобразени са още слънцето, луната и кръстове, а над тях е надписът: „В слава на Света Троица в лето 1843 юни направи тая чешма Петър х. Христов“. И всеки, навеждайки се да пие или напълни съдовете си, сякаш се покланя пред саможертвата на бунтовниците и паметта на баща му.

В края на живота си Пецата х. Христов, измамен от свой партньор, губи състоянието си, заболява и завършва живота си в близкия на сърцето му Соколски манастир. Имотите му са разделени на части и разпродадени от кредиторите. Ханът е купен от габровския търговец Иван Радославов. След Първата световна война негов собственик става търговецът на вино Стефан Сираков, който си строи красива къща с кръчма и склад за вино отдолу. В неговия двор попада и все още запазената чешма на Пецата х. Христов.

Градоустройствените решения и централното водоснабдяване на града в средата на ХХ век правят ненужни много от старите чешми в Габрово. Неподдържани и пресъхнали те пречат на новото улично регулиране и строителство, особено в центъра на Габрово. В началото на 60-те години започва изграждането на етнографския музей „Етър“, който става дом на възрожденските чешми, между които е и тази на Пецата х. Христов. Чешмата е експонирана в началото на музея до входа на Балканската талпена къща, представяща възрожденска механа. По-късно е преместена на сегашното си място – до оградата към реката, близо до механата.

Странна е съдбата на тази чешма-икона, строена в памет на бунтовни българи и за слава на създателя си. Днес тя единствена пази спомена за дарителите х. Христо Рачков и сина му Петър – Пецата х. Христов, дарили имот и име в построяването ѝ.

Цеца Дамянова, победител в Майсторската надпревара по куюмджийство през 2023 г.

Статуетката „Сребърна хлопка“

Всички публикации от рубриката „60 години музей „Етър“

Сподели в

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *