Празнуваме Цветница

Публикувана на 27.04.2024 в 15:48

Празникът е подвижен и се отбелязва винаги в неделя след Лазаровден (през 2024 на 27 април, събота), една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Куклинден. Според библейските текстове на този ден Исус Христос е посрещнат тържествено в Йерусалим с маслинови и палмови клонки след извършеното от него чудо – възкресението на Лазар.

На този ден в православната църква се отслужва молитва и се благославят върбови клонки. Те символизират палмовите, с които е бил посрещнат като спасител Исус Христос в Йерусалим. Раздават се на вярващите и всеки ги отнася в дома си за здраве.

В народната традиция празникът се свързва с моминския обичай „кумичене“. Ето как описва обичаят етнографът Димитър Маринов в книгата си „Народна вяра и религиозни народни обичаи“:

„Момите, които са ходили на Лазар, събират се на Връбница на отделно място и оттам тръгват задружно за реката, защото кумиченето става само на реката. Понякога близо до селото няма река (това са случаи съвършено редки, защото почти всичките села са край река), но колкото и далече да е реката, момите трябва да отидат на тая река. Кумиченето става или с кукла (обреден хляб), или с венци от върба. Има и трети случай, когато кумиченето става с ладийки от папур, обаче тоя случай може да се счита като изключителен, защото е много рядък…В с. Топлеш (Габровско) се меси кравай – прави се от една по-дебела и по-дълга тестева пръчка и се увива във форма да представлява кукла; краищата са изкривени в кривици, а в кръгчето, представляващо главата на куклата, има цвят. Тоя цвят момата вади с ножче и с него се кумичи… Тамо, дето става кумиченето с венчета от върба (Марашки Тръстеник, Плевенско; Кипилово, Еленско; Марковча и Хърсово, Шуменско; Сливенско, Старозагорско, Хасковско, Ахърчелебийско), ще отидат на реката и тамо, като се приготвят всички, ще пуснат едновременно всичките венчета във водата и после гледат чие венче ще изпревари другите…Чий залък, чий венец и чия ладийка е изпреварила другите – тая мома се провъзгласява за кумица (кръстница).“

Според народните вярвания тя първа ще се задоми през годината. След ритуала кумицата повежда моминското хоро към своята къща, където всички се гощават с даровете от лазаруването. Обичаят е съпроводен с обредни песни с любовен характер.

На Цветница на трапезата се разрешава консумацията на риба през Великия пост.

Имен ден празнуват хората с имена на цветя – Цвета, Виолета, Маргарита, Невена, Теменуга, Ралица, Росица, Росен, Здравко, Иглика, Детелин(а), Цветомир(а) и много други.

Нека всички да са здрави и честити!

Текстът е подготвен от Даниела Димкова, уредник „Бит и поминък“

Сподели в

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *