Дарение за над 5 000 лева постъпи в музей „Етър“

Публикувана на 06.12.2023 в 13:48

Дарение за над 5 000 лева направи на музей „Етър“ варненецът Добри Димитров. То включва ножарски изделия, изработени от три поколения майстори – самият Добри, баща му и неговия син.

Връзката на Добри Димитров с музей „Етър“ е дългогодишна. Той участва в майсторските надпревари през 1985 – когато получава трета награда, и през 1986 – когато, заедно с Кирил Куликов, е класиран първи.

Добри Димитров патентова осем собствени модела ножове. Ножарите в рода му изработват дръжките от рог и кост на елен или бивол, много рядко се използва дърво.

Добри Димитров прави и други дарения за музея, но това е най-голямото и включва реплики на рицарски ризница и нож, изработени от сина му Николай, член на Дунавската задруга; ножове, ножица за ламарина, костури, маткап и заготовка за сатър, изработени от баща му Тодор Димитров, собствени ловни и спортни ножове.

Самият майстор е доста интересна и колоритна личност. Роден е на 8.03.1949 година в църквата на с. Долище, Варненско. Практикува 40 професии – сладкар, монтьор, животновъд, капитан на яхта, оръжеен майстор и т.н. Успява да сбъдне ученическите си мечти – да притежава мерцедес и сам да си направи яхта.

Сподели в

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *