С двете си патентовани събития музей „Етър“ ще постигне най-високите международни стандарти

Публикувана на 04.12.2023 в 17:15

С двете си патентовани събития – Международен панаир на традиционните занаяти и Празник на пестила, музей „Етър“ ще се стреми да постига най-високите международни стандарти. За реализацията на всяко от тях ще бъдат отделени необходимото време за подготовка, финансов и кадрови ресурс. Следващото издание на Панаира ще се проведе през 2025 година и още от сега започва издирването и ангажирането на признати майстори от различни страни. През септември 2024 година ще се проведе емблематичния Празник на пестила, а няколко седмици по-късно музей „Етър“ е домакин на церемонията по раздаване на наградите „Жива“, в която участват значими културни институции от славянски страни, а организатор е влиятелната международна фондация „Форум за славянски култури“.

Тази информация бе оповестена след заседание на Оперативното бюро на Международния панаир на традиционните занаяти, в което взеха участие представители на Министерство на културата, Община Габрово, Българска академия на науките, Задругата на майсторите на народни художествени занаяти, университетските среди и др. Кметът на Габрово Таня Христова председателства заседанието.

Организационната структура на Международния панаир на традиционните занаяти в музей „Етър“ ще бъде оптимизирана, за да отговаря на промените от последните години. Въвежда се едностепенен орган на управление, който заменя досегашните Оперативно бюро и Организационен комитет. Мотивите са свързани с необходимост от по-бързо и оперативно вземане на решенията и тяхното утвърждаване. Опитът, придобит от музей „Етър“ в международните контакти също е в полза на тази промяна. Организациите, в които музеят членува имат органи на управление, които едновременно подпомагат работата и могат да вземат бързо оперативните решения. Едностепенният орган на управление дава възможност за по-голяма гъвкавост при организацията на Панаира и подписването на необходимите документи.

Пред членовете на Оперативното бюро бе отчетено, че по време на Панаира през 2023 година в Международното занаятчийско изложение участват 55 майстори от Армения, Унгария, Иран, Сърбия, Грузия, Турция, Естония, Малта, Румъния, Словакия и България. Чуждестранните изложители са 30, а българските – 25.

Акцент в програмата на Панаира е Майсторската надпревара в занаята куюмджийство. В нея са включени шест майстори от пет държави – Малта, Румъния, Турция, Македония и двама от България. Задачата им е да изработят елемент от пафти, собственост на Регионален исторически музей – Шумен, както и всеки от тях да представи авторски предмет, изработен с техниката филигран. По време на Панаира в Съревнованието за младежи в бижутерски умения, се конкурират ученици на Националната гимназия за приложни изкуства Св. Лука – София, специалност „Художествена обработка на метали“ и двама студенти от Национална художествена академия от специалност „Метал“. На тях им е възложено да изработят реплика на старинна обица от фонда на музей „Етър“.

За четвърти пореден път в програмата на Международния панаир на традиционните занаяти е осъществено изложение базар АртЗона, което има за цел да популяризира занаятчийската култура, чрез авторския почерк на творци, представящи модерното приложение на традиционни занаятчийски техники.

В пъстрата музикално-танцова фолклорна програма се включват близо 300 изпълнители от 8 професионални, любителски, детски и младежки състава.

В рамките на Панаира на 2 септември се провежда Международния научен форум „Традиционните занаяти: съвременни рефлексии“. В конферентната зала на библиотеката на Техническия университет в Габрово, с доклади и изследвания участват 23 специалисти от 9 държави (Словения, Латвия, Сърбия, Армения, Италия, Грузия, Турция, Румъния и България). Модератор на форума е д-р Жюстин Томс (асистент в НБУ), а секретар – д-р Ваня Донева (гл. ас. в музей „Етър“). Пленарният доклад, посветен на развитието на занаятите в ново и най-ново време, е изнесен от проф. д-р Светла Димитрова, директор на музей „Етър“.

На Панаира са представени изложбите „Хърватско нематериално културно наследство в списъците на ЮНЕСКО“ и „Арменски традиционни носии, традиции и мода“. За първи път се провежда фотографски конкурса „Етнообектив: Панаир на занаятите“.

През трите дни на Панаира музей „Етър“ е посетен от близо 9 000 български и чуждестранни граждани.

Сподели в

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *