Единението с Бог е единение с другите и със себе си

Публикувана на 23.11.2023 в 11:12

Ноември и декември са месеците за духовно и физическо пречистване в очакване рождеството на Божия син. За християните това е времето на Коледните пости, през които има въздържание от определени храни, от нечисти помисли и действия. Коледните пости продължават 45 дни – от 15 ноември до Коледа.

Освен временно въздържание от консумацията на определени храни, алкохол, секс, песни и танци, постите са време за молитви, вглъбяване и смирение за постигане спасение на душата и единение с Бога.

Обичайна храна през постите са тестените изделия, варива, картофи, туршии, зеленчуци, ядки, мед, сушени и пресни плодове, ошав, домашни сладка и конфитюри. В дните 15-22 ноември и 20-24 декември трябва да се спазва строг пост – консумират се само растителни храни, а венчавките са забранени. От 23 ноември до 19 декември е разрешена консумацията на риба и морски дарове с изключение на дните сряда и петък, когато пак се спазва строг пост. На Никулден (6 декември) задължително се консумира риба, по възможност шаран.

От постене са освободени малки деца, бременни жени, болни и стари хора. Постите не са време за веселие и удоволствия. Спрени са седенките и годежите, именниците честват скромно празниците си.

Макар постите да са начин за пречистване и духовна концентрация на тялото и на духа, хората са убедени, че въздържанието от храна, не е решаващо за постигане на добродетел. Казва се – „Не е важно какво влиза в устата ти, а какво излиза от тях“. Разприте, обидите, лошите помисли, думи и дела, завистта и алчността омаловажават в очите на Господ въздържанието. Може би това е дълбоката мъдрост – да бъдем добри, толерантни, въздържани, добронамерени, състрадателни, щедри към околните, за да хармонизираме света, в който живеем. Пречистването на тялото да е в унисон с чисти мисли, стремежи и желания. Защото единението с Бог минава през единение с останалите хора и със самия себе си.

Автор на текста е Румяна Денчева, уредник в музей „Етър“

Сподели в

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *