На този ден народът почита веригите на апостол Петър

Публикувана на 16.01.2023 в 10:36

В народния календар 16 януари е известен като „Петрови вериги“, „Честни вериги“, „Южници-верижници“, „Св. вериги“, „Вериги на апостол Петър“.

Уредникът от отдел „Занаяти“ на музей „Етър“ Дамян Христов уточнява, че този ден се отбелязва в миналото, за да се предпазят домашните животни и хората от разпъване и разчекване.

На 16 януари жените не пипат конци, не плетат, не шият, не тъкат и не кърпят, за да не хапят змиите домашните животни. Мъжете не впрягат добитъка. Не се борави с въже, връв, верига, синджир.

Дамян Христов припомня, че на 16 януари Българската православна църква отбелязва чудодейното въздействие на веригите на свети апостол Петър.

Специалистът на музей „Етър“ представя историята, така както е запазена сред вярващите християни.

„Житието на апостол Петър разказва, че той е хвърлен в тъмница и окован с две железни вериги по заповед на цар Ирод. През нощта, когато спи между двама воини, ангел Господен го разбужда и извежда от тъмницата. Оковите сами падат от ръцете на апостола. Вестта за чудното избавление на апостол Петър бързо се разчува в Иерусалим. Няколко от вярващите вземат тайно веригите, за да ги съхраняват. Те вече имат целебна сила от здраво завързаното за тях преди това тяло на апостола.

Известно е, че превръзките за глава и кърпите на свети апостол Павел изцеляват болести и прогонват нечисти духове, понеже са пропити с потта му.

Подобно действие имат и веригите му, с които у неговите учениците успяват да се сдобият и те се предават в продължение на векове като скъпоценна и чудотворна светиня. Вярващите получават чрез тях изцеление от различни болести.

Дошлата на поклонение в Йерусалим императрица Евдокия, съпруга на император Теодосий Млади, получава тези вериги от патриарх Ювеналий. Тя изпраща едната верига в Цариградската църква „Свети Апостоли“, а другата – на дъщеря си Евдоксия, жена на западния римски император Валентиниан ІІІ, която дава средства за построяването на храм в чест на Петровите вериги в Рим.

Очаквайте:

На 17 януари се почита св. Антоний Велики

На 18 януари е църковният празник на св. Атанасий Велики

Сподели в

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *