Архангел Михаил е „пазител на душите и борец против злото“

Публикувана на 07.11.2022 в 12:22

Архангеловден, известен също като Събор на св. Архангел Михаил и другите небесни безплътни сили, е християнски празник, който се чества всяка година на 8 ноември. Според православието архангелите са седем и един от тях е Михаил – „вожд на небесните сили“, „пазител на душите и борец против злото“, затова често е рисуван с огнен меч и копие, с което пробожда дявола. Архангел Михаил е пратеник на Бога, който прекъсва земния път и прибира душата на човека.

Олтар на църква „Св. безсребреници Козма и Дамян“, кв. Недевци, Габрово; първата голяма икона вляво е на св. арх. Михаил. Снимка от теренен обход на музейни специалисти от РЕМО „Етър“, 1 окт. 2020 г.

Народната представя за Архангел Михаил, наричан свети Рангел, а празникът му – Рангеловден, до голяма степен се покрива с църковната догма. Светецът е покровител на мъртвите и душевадец. Той взема човешката душа подавайки ѝ ябълка, намазана с мед. Според народа Архангел Михаил е най-справедлив, защото не дели хората, а взема душите на всички; не се подкупва и не се поддава на молби, но е състрадателен, и застъпник пред Господ за душите на умрелите сиромаси, честните и добрите хора. Милостта към умиращия от страна на душевадеца е според заслугите му. На добрите дава бърза и безболезнена смърт погалвайки душата с перо или подавайки ябълка, а на лошите прерязва нишката с меч или копие. И макар хората да не могат да се откупят от смъртта, за да предизвикат благосклонността на носителя ѝ, слагат специална трапеза на празника му. На нея трябва да има пита, варени овнешко или шилешко месо, жито, фасул и червено вино.

Архангеловден е сред големите празници, затова на него се организират курбани за светеца, семейни и родови служби, общоселски празници и събори.

На деня на светията се гадае за времето през идващата зима – ясното време или слана на празника предвещават мека зима. И тъй като св. Рангел носи снега в чувал, смята се, че след него зимата влиза в правата си.

8 ноември е професионален празник на полицаи, месари, колбасари и урбанисти.

Празнуват също хората с имена Ангел, Рангел, Михаил, Ангелина, Гаврил, Емил, Милко, Огнян, Пламен, Ради, Ростислав, Райко, Рафаил, Руси, Серафим и множество техни производни.

Архангелова задушница

Сподели в

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *