В бюлетина на ИКОМ за 2021 – 2022 е публикувана статия на директора на музей „Етър“

Публикувана на 23.03.2022 в 12:35

Международният съвет на музеите за Югоизточна Европа – ИКОМ, разпространи бюлетина си за 2021 – 2022 година. Членовете на организацията са 22 от 11 различни страни, всяка от които има свой национален борд. Директорът на музей „Етър“ проф. д-р Светла Димитрова е част от българския, а нейна статия е публикувана в последното издание на бюлетина.

Проф. Димитрова описва влиянието на КОВИД-19 в България, акцентирайки на отражението на пандемията върху музеите и галериите в страната. В статията са посочени периодите на затваряне на тези културни институции, изискванията за безопасност, които са насочени към екипите и публиките, мерките за подпомагане, предприети от властите. Проф. Димитрова разказва за финансовия ресурс, предоставен на проектен принцип от Национален фонд „Култура“, програма „Творческа Европа“, както и възможностите за частично финансово обезпечаване на персонал, станали популярни у нас като 60/40.

Бюлетинът предлага публикации на международни специалисти, които описват музейната среда в различни страни, дава се и информация за конференции, проведени в реална среда или през интернет.

Председателят на борда на ИКОМ за Югоизточна Европа Аленка Чернелич Крошеля прави обръщение в началото на бюлетина. Г-жа Крошеля споделя, че е горда да бъде начело на група, която създава множество дейности, за да изпълнява своята мисия, независимо от предизвикателствата, в които е поставен светът.

На първата снимка в бюлетина са представени участници в проведения миналата година специален колоквиум на ИКОМ в словенския град Брежице, в който взеха участие проф. д-р Светла Димитрова и Светлозар Тодоров, ръководител на отдел „Културен мениджмънт“ в музей „Етър“.

В много от конференциите – проведени в реална среда или през интернет, за които информира това издание на бюлетина, активно участват и специалисти от музей „Етър“.

Специално внимание в края на бюлетина е отделено на интервюто с кандидата за член на борда на ИКОМ за Югоизточна Европа Славко Спасич, според който музеите трябва да останат актуални, защото са индикатори за социални и културна промяна.

„Бъдещата роля на музеи в местни и световни културният контекст се променя радикално преоформен, особено в отговор към пандемията от COVID-19. В време на постоянна динамична промяна, традиционните методи стават остаряло и неефективно. За да оцелеят и процъфтяват, музеите трябва да се адаптират, за да отговорят на нуждите на своята публика и да осигурят критична рамка за иновативни решения, без да изпускат от поглед своята мисия.“

ICOM NEWSLETTER 2021 – 2022

ICOM – Museums have no borders, they have a network

Проф. д-р Светла Димитрова взе участие в среща на борда на Регионалната асоциация на ИКОМ за Югоизточна Европа, която се проведе в словенския град Брежице

Сподели в

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *