„Кога си на кон хем седиш, хем ходиш – конят в бита на балканджията“

Публикувана на 11.03.2022 в 10:58

„Кога си на кон хем седиш, хем ходиш – конят в бита на балканджията“ – веществено-документална изложба на РЕМО „Етър“,  е интересен поглед върху миналото и представя значението на коня в живота на балканджията от ХІХ до 40-те години на ХХ век. Тя ни пренася в една отминала епоха на усилен труд, преклонение пред природата и дълбока почит към традициите.

„Кога си на кон хем седиш, хем ходиш“ – шегуват се някога балканджиите. Конете са превозно средство по стръмните, тесни пътеки, добри помощници в селското стопанство. Те осигуряват поминъка на планинците, известни като кираджийство и кърджийство. Занаятите, свързани с поддържане и изработване на амуниции – налбанство, сарачество, самарджийство, коларо-железарство, дават прехрана на много майстори в централната част на Стара планина.

Навремето всяко семейство се стреми да притежава няколко коня. Броят и силата им олицетворяват социалния престиж на стопаните.

„Кон са назаем не дава“, казват балканджиите и на Тодоровден изразяват обичта и преклонението си пред неговата сила. Един от авторите на изложбата – Росица Бинева, допълва, че конят е помощник, другар и имане.

Изложбата е представена за първи път на Тодоровден 2012 г. в музей „Етър“ от главния уредник Величка Илиева. Автори са Росица Бинева, Илия Вълев и Мирослав Йорданов.

„Кога си на кон хем седиш, хем ходиш – конят в бита на балканджията“ е представяна в музеи, разположени в различни части на страната – РЕМО „Етър“, РЕМ – Пловдив, ИМ – Тутракан, Национален антропологически музей, РИМ – Шумен, ИМ – Велинград, РИМ – Търговище, ИМ – Правец и музея в Боженци.

Автор: Росица Бинева, главен уредник в отдел „Занаяти“ на музей „Етър“

Още по темата:

Коларо-железарска работилница в музей „Етър“

Сарашка работилница в музей „Етър“

Богдан Стойко: Да погледнеш в душата на коня през очите на фотограф

На Тодоровден в габровско се ходи „на гости на млада булка“, носят се празнични краваи

Последвай музей „Етър“ в Инстаграм

Последвай музей „Етър“ в Youtube

Сподели в

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *