Искате плитка? Има кой да Ви я сплете в музей „Етър“ на 4, 5 и 6 септември!

Публикувана на 27.08.2021 в 14:54

Ако на 4, 5, и 6 септември посетителите на музей „Етър“ искат да им бъдат изплетени плитки, и  косите им позволяват това, могат да изпробват уменията на Петя Желязкова от Габрово. Тя е сред тридесетте участници в събитието „Вплетени традиции“. Петя Желязкова е провокирана да започне да плете плитки от по-голямата си дъщеря. Започва да експериментира и постига успех, въпреки че не превръща това занимание в своя професия. При плетенето използва различни прежди и малки украшения, които вплита в косата. Петя се увлича по народни танци и има отношение към запазване на българските традиции.

Плетене на косичник

Ивайла Стоянова също ще плете, но косичник. Вероятно се налага обяснение на този термин. Не е 100 на 100 точно, но най-добре съвременните жени могат да сравнят косичника с екстеншън. Косата не само изглежда по-гъста, с повече плитки, но на нея се закачат монети и се вплитат червени конци против уроки.

Според Румяна Денчева, уредник в музей „Етър“, съвременните модни тенденции ту изкарват на преден план прическите с плитки, ту ги пренебрегват.

„Дългата гъста коса от праисторически времена е благослов, но и пречка при всекидневния труд. Това налага прибирането й в плитки, които са с различен брой и начин на сплитане. В народната традиция и момите, и жените трябва да са с дълги коси. Момите могат да носят косите си разпуснати или ги да плетат на плитки. Ако косата на девойката е тънка или къса, добавят се косичници – допълнителни плитки от коса, конци и вплетени монети, маниста, мидички, които освен красота, предпазвали момата от уроки. Косичниците се закрепят на лента и се връзват за косата на врата, или на прочелници, богато украсени с понпони, бродерии, пайети и пера. След брака жените вече сплитат косите си само на две плитки и ги прикриват под забрадка.“

Вплетени традиции е събитие, което представя съхранени знания и умения в практикуването на домашни занятия

Сподели в

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *