Петровден е, сгответе си „Бял мъж“!

Публикувана на 29.06.2021 в 11:33

В българската фолклорна традиция има само едно ястие, което се приготвя от мъж. Казва се „Бял мъж”. Ястието е характерно за Петровден, когато в Балкана започва жътвата и за края на август, когато млякото на овцете е по-гъсто”.

„Бял мъж” може да е единственото мъжко ястие, но май участието на мъжете си остава само в легендата за създаването му. Защото реално умението да го приготвиш се предава от майка на дъщеря и от свекърва на снаха.

Българите вярват, че го е създал един светец – Петър, за да не се притесняват хората на нивата как да го посрещнат.

И днес се разказва легендата как се явил на жътварите, а те се смутили, че няма с какво да го гостят. Отворили торбите, за да извадят от там поне сирене, но се оказало, че се е стопило от високите температури. Светецът стрил жито и го смесил със сиренето, сложил малко масло и приготвил първия „Бял мъж“.

Традиционното петровденско ястие може да се яде като основно, но също така и като десерт, ако към него се добави сладко или мед.

„Бял мъж” се приготвя лесно и бързо, резултатът е впечатляващ.

Основен продукт е прясно, неизцедено и небито сирене, което се натрошава, леко се посолява и се вари на слаб огън. Бърка се с дървена лъжица, докато се разтопи до рядка течност. Слага се брашно и бъркането продължава до сгъстяване. Накрая се добавя парче масло.

Сподели в

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *