Потомка на фамилия Шкодреви разказва…

Публикувана на 18.06.2024 в 15:03

Пазим миналото, градим мостове към бъдещето!

Научете 60 лични истории, свързани с музей „Етър“! До края на 2024 – годината, в която музеят става на 60, ще ги откривате на различни места – по чаршията, във водните съоръжения и другите архитектурни обекти, в разказите на майсторите и екскурзоводите, в публикациите на официалния сайт и социалните мрежи на музея. Предстои Ви едно незабравимо пътешествие, което да стане Ваша лична история, свързана с възрожденското съкровище на България – музей „Етър“.

В началото на 2022 г. в музей „Етър“ са дарени два интересни предмета – плетени от ракита куфар и кошница за пикник. Дарителката Бистра Христова разказва историята им.

Принадлежали са на моите прадядо и прабаба Иван и Радка Шкодреви. Прадядо ми Иван Георгиев Шкодрев е роден през 1869 г. в град Габрово. Първоначално става подпоручик през 1891 г., за да се издигне до майор през 1913 г., а впоследствие и до чин полковник. Служи в 23-ти пехотен Шипченски полк и 12-ти пехотен Балкански полк по време на Балканските войни (1912 – 1913) и Първата световна война (1915 – 1918). Загива през 1917 година при завоя на река Черна в Македония. Оставя съпругата си Радка с две малки деца в триетажната им къща в центъра на Стара Загора. Тогава тя взема решение да се върне в родния си град Севлиево, натоварва децата си на кон, поставяйки ги в плетени кошове. Там я посреща нейния брат, който по това време притежава воденица.

На дъното на кошницата, която реших да дам на музея, се четат инициалите „Р. Ш.“. Моята майка Радка Бояджиева я наследила от баба си Радка Шкодрева и ми я даде със заръката да я пазя заедно с два плетени куфара. Дарявам ги на музея, за да помогна да се съхрани паметта за един полковник, дал живота си за нашата родина.“

Три поколения от рода на майстор Цвятко са свързани с музей „Етър“

Сподели в

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *