Визитната картичка на граф Анджелоти става паното до входа на музей „Етър“

Публикувана на 05.06.2024 в 10:29

Пазим миналото, градим мостове към бъдещето!

Научете 60 лични истории, свързани с музей „Етър“! До края на 2024 – годината, в която музеят става на 60, ще ги откривате на различни места – по чаршията, във водните съоръжения и другите архитектурни обекти, в разказите на майсторите и екскурзоводите, в публикациите на официалния сайт и социалните мрежи на музея. Предстои Ви едно незабравимо пътешествие, което да стане Ваша лична история, свързана с възрожденското съкровище на България – музей „Етър“.

Запазването на паметта към патриотични събития и институции води до ангажирането на художника Ангел Димитров Ангелов (граф Анджелоти) (1923–2008) с творби и продукции, които ги утвърждават. Авторът е универсална личност, артист с изяви в различни изкуства, познат и признат на изток и запад. Художник по образование, театрал, организатор на трупа във Военния клуб в София (днес театър „Българска армия“), писател и изследовател, този ярък и непокорен човек намира широко поле за дейност.

Професионалните интереси и изяви на Ангелов също са многообразни – живописец, сценограф, режисьор-постановчик на филм, график, илюстратор на книги, включително в Италия. Афинитетът на художника към българските фолклор и история. намират израз в творбите му – негови монументални пана с мотиви от тракийската митология и народните приказки има в Япония, Италия, САЩ, Канада, Швейцария.

Познавач на изобразителното изкуство, Ангел Ангелов е автор на монографии за творчеството на художниците Димитър Гюдженов и Георги Атанасов, и изследвания на църквата „Св. Никола“ в гр. Елена.

Талантливият художник Ангел Ангелов оставя трайна следа в историята на музей „Етър“. Първото, което виждат посетителите на входа му е монументално мозаечно пано, дело на Ангелов, работено съвместно с Иван Донков. На него две невести посрещат гостите с хляб и ги приобщават към изконните български ценности – земята, слънцето, дома, труда, хляба.

Красивият стенопис „Майстор Мануил град градеше”, изпълнен в пастелни цветове от Ангелов в Музейния център, е художествен разказ, възпяващ приказния майстор, който сътворява света от заобиколен красота и песни.

Много и пъстри са творбите на Ангел Ангелов, но ако потърсите в интернет името му, ще излезе снимка на паното в музей „Етър“, което се превръща в негова визитна картичка.

60 години музей „Етър“

Сподели в

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *