Сребърна хлопка за най-добрия в Майсторската надпревара

Публикувана на 30.05.2024 в 11:03

Пазим миналото, градим мостове към бъдещето!

Научете 60 лични истории, свързани с музей „Етър“! До края на 2024 – годината, в която музеят става на 60, ще ги откривате на различни места – по чаршията, във водните съоръжения и другите архитектурни обекти, в разказите на майсторите и екскурзоводите, в публикациите на официалния сайт и социалните мрежи на музея. Предстои Ви едно незабравимо пътешествие, което да стане Ваша лична история, свързана с възрожденското съкровище на България – музей „Етър“.

Статуетката „Сребърна хлопка“ е част от голямата награда, която получава победителят в майсторската надпревара по време на Международния панаир на традиционните занаяти, организиран в музей „Етър“. Досега са проведени 18 състезания, като от 2014 г. съревнованието между майсторите е международно. Наградата включва още грамота, паричнo възнаграждение и право на изложба базар в музея.

Сребърната хлопка, изработена от Стефан Монев

През годините видът ѝ претърпява няколко трансформации. Първият проект е направен от арх. Иван Иванов от гр. София.

Цеца Дамянова, победител в Майсторската надпревара по куюмджийство през 2023 г.

С малки изменения в дизайна статуетката получават спечелилите майсторските надпревари в периода 2003 – 2005 г., както и през 2007 – 2012 г. В съревнованието от 2006 г. автор на наградата е габровският художник Стефан Монев. Сегашният ѝ вид е от 2013 г. и отново е негово дело.

Сподели в

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *