Гъдулка на първия българин, записан на грамофонна плоча се пази в музей „Етър“

Публикувана на 26.05.2024 в 15:18

Пазим миналото, градим мостове към бъдещето!

Научете 60 лични истории, свързани с музей „Етър“! До края на 2024 – годината, в която музеят става на 60, ще ги откривате на различни места – по чаршията, във водните съоръжения и другите архитектурни обекти, в разказите на майсторите и екскурзоводите, в публикациите на официалния сайт и социалните мрежи на музея. Предстои Ви едно незабравимо пътешествие, което да стане Ваша лична история, свързана с възрожденското съкровище на България – музей „Етър“.

Стефан Г. Пенчев (1892 – 1980) е първият българин със записани на грамофонна плоча изпълнения. Известен е с псевдонима Бойновски, който идва от името на габровското село Бойновци, където е роден. Син на прочут, но рано починал гайдар, той сам се научава да свири на гъдулка. А от 9-годишен започва да изработва този музикален инструмент. С гъдулка лична направа и песни от родния край, Бойновски записва на грамофонна плоча изпълненията си в София през 1929 г. През следващите години идват записите в Германия, Австрия, Чехия и Франция.

През целия си живот в свободното си от работа време, Бойновски весели хората. Свира на над 500 сватби и безброй седенки, сборове и панаири, зали и фестивали. Част от песните му са отпечатани в песнопойки, които сам продава по участията си, а инструментите му радват десетки изпълнители.

Една гъдулка, излязла из под ръцете на самобитния майстор, се съхранява във фонда на музей „Етър“. Плочите, песнопойките и изработените инструменти продължават да разнасят славата на Стефан Бойновски и българската народна музика у нас и зад граница.

Още истории от рубриката „60 години музей „Етър“

Сподели в

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *