„РЕМО „Етър“ – музей за креативен културен туризъм“ спечели признанието на професионалната общност

Публикувана на 26.04.2024 в 16:11

Официалната церемония за раздаване на наградите „Наследство“ на Сдружение „Български музеи“ се състоя в РИМ – Пловдив. „Етър“ бе обявен за Музей на годината, като в тази категория бяха номинирани девет културни институции.

1. Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – Трявна за проект „Да съградиш дом. Да пазиш вяра. По стъпките на тревненските дюлгери“.

2. Исторически музей – Батак за проект „Преди зазоряване е най-тъмно. Как изгря свободата на България“.

3. РИМ – Бургас за проект „Ремонт и ново строителство на Етнографски музей – Бургас“.

4. РЕМО „Етър“ за проект „РЕМО „Етър“ – музей за креативен културен туризъм“.

5. Исторически музей – Разлог за проект „Музей на Разложкия чауш (кукер)“.

6. Археологически музей – Хисаря за проект „MUSEUM LUMINA – Музеят грейва в нова светлина“.

7. Исторически музей – Оряхово за проект „Мултимедийна изложба „Марин Върбанов. Принцът от Оряхово“.

8. Национален исторически музей за проект „Реновиране на зала „Българските земи под османска власт (XV–XIX век)“.

9. РИМ – Благоеврград за проект „Обновена експозиция „Благоевград – поглед в миналото“.

В категорията „Образователна инициатива“, където бяха номинирани шест музея, победител е Регионален етнографски музей – Пловдив за проект „Приключения с Аргир“ – детска образователна книжка.

В категория „Събития и работа с публики“ се състезаваха пет музея, наградата взе Археологически музей – Преслав за проект „Ново сияние на Симеоновия златен век“.

Наградата Музей на годината бе връчена от зам.-министъра на културата Амелия Гешева. Директорът на музей „Етър“ проф. д-р Светла Димитрова благодари за признанието на професионалната общност.

„Прави впечатление, че Община Пловдив има сериозно присъствие на тази церемония, което означава, че подкрепя музейната общност. Ние също имаме такава подкрепа, тъй като реално проектът за близо 10 млн. лв, с който печелим наградата, е на Община Габрово. Благодарение на това, направихме изключително интересни експозиции, целият колектив участва в реставрацията и консервацията и резултатът е налице. Това е третата награда, която получаваме от сдружението. Досега сме били победители в другите две категории, но тази награда е истинско признание за музейна работа от музейни хора.“, заяви по време на церемонията проф. Димитрова, която изтъкна, че журито е съставено от много компетентни професионалисти. Това са проф. дин Вася Делибалтанова, Ярослава Бубнова (директор на Националната галерия), доц. д-р Соня Пенкова (директор на Военно-историческия музей), Екатерина Джумалиева (директор на дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства“ в Министерство на културата), Елеонора Авджиева (директор на Музей на народните художествени занаяти и приложни изкуства – Троян).

Снимките към тази статия са на Министерство на културата

През 2024 музей „Етър“ става на 60 години. Това събитие преминава под мотото „Пазим миналото, градим мостове към бъдещето!

Научете 60 лични истории, свързани с музей „Етър“! До края на 2024 – годината, в която музеят става на 60, ще ги откривате на различни места – по чаршията, във водните съоръжения и другите архитектурни обекти, в разказите на майсторите и екскурзоводите, в публикациите на официалния сайт и социалните мрежи на музея. Предстои Ви едно незабравимо пътешествие, което да стане Ваша лична история, свързана с възрожденското съкровище на България – музей „Етър“.
Сподели в

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *