„Етър“ печели наградата „Музей на годината“

Публикувана на 09.04.2024 в 16:15

Определени са носителите на наградите „Наследство“ на Сдружение „Български музеи“ за 2023 година, съобщиха от организацията.

Наградата „Музей на годината“ се присъжда на Регионален етнографски музей на открито „Етър“–Габрово за проект „РЕМО „Етър“ – музей за креативен културен туризъм“.

В категория „Образователна инициатива“ е отличен Регионален етнографски музей – Пловдив за проект: „Приключения с Аргир“ – детска образователна книжка.

В категория „Събития и работа с публики“ призът е присъден на Археологически музей „Велики Преслав” за проект: „Новото сияние на Симеоновия Златен век“.

Официалната церемония за връчване на наградите ще се проведе на 25 април в Регионален исторически музей–Пловдив.

Сдружение „Български музеи“ отличава музейни институции за приноса им в съхраняването и популяризирането на културното наследство на страната за осма поредна година.

В журито са включени проф. дпн Вася Делибалтова – ръководител катедра Дидактика, факултет Педагогика на Софийски университет „Св. Климент Охридски“; Ярослава Бубнова – директор на Национална галерия; доц. д-р Соня Пенкова – директор на Национален военноисторически музей; Екатерина Джумалиева – директор на Дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства“ в Министерство на културата; Елеонора Авджиева – директор на Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства – Троян.

Наградите „Наследство“ на Сдружение „Български музеи“ са учредени през 2016 г. и са първите институционално установени награди, които служат за отбелязване на най-добрите практики в музеите за предходната година.

Признания за постигнатото в 60-годишната история на музей „Етър“

60 години музей „Етър“ – пазим миналото, градим мостове към бъдещето!

Сподели в

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *