Признания за постигнатото в 60-годишната история на музей „Етър“

Публикувана на 03.04.2024 в 13:45

Пазим миналото, градим мостове към бъдещето!

Научете 60 лични истории, свързани с музей „Етър“! До края на 2024 – годината, в която музеят става на 60, ще ги откривате на различни места – по чаршията, във водните съоръжения и другите архитектурни обекти, в разказите на майсторите и екскурзоводите, в публикациите на официалния сайт и социалните мрежи на музея. Предстои Ви едно незабравимо пътешествие, което да стане Ваша лична история, свързана с възрожденското съкровище на България – музей „Етър“.

60 успешни години, през които „Етър“ се превръща във възрожденското съкровище на България, се навършват през 2024. Признанията за постиженията през този период могат да бъдат видяни на втория етаж в една от къщите по чаршията – там, където някога е разположен кабинета на първия директор Лазар Донков.

Личните преживявания на милиони хора са свързани с тези награди. Някои дори не подозират, че са вплели своята история в музейната. Личната история на Лазар Донков, свързана с музея е дълга, започва доста преди изграждането на първите архитектурни обекти и продължава през целия му живот.

Да, днес посетителите могат да видят кабинета му, но в началния етап от създаването на музея такъв няма. Административната работа се извършва в гайтанджийската одая, където Лазар Донков и уредникът Ганка Рибарова седят на трикраки столчета, а за маса използват сандък.

„Този нов тип музей ще предизвика революция в музейното дело не само у нас, но и в чужбина“, отбелязва държавният глава на България от този период Тодор Живков, който на 1 октомври 1966 година посещава „Етър“. Оказва се прав.

Само няколко години след официалното откриване – през 1972, е получено признанието за „Високи постижения и участие във Втори национален панаир-изложба с. Орешак“.

Награждаването с орден „Кирил и Методий“ – първа степен за 25-годишнината на музея, става на 17 ноември 1989.

През 2002 е получен сертификат за Качество на туристическите услуги от Асоциация „Стара планина“.

Същата организация отличава музея с грамота за Принос в съхранението и обогатяването на традициите в старопланинските знаяти за 2003, а годита по-късно го обявява за Най-добър музей в регион Централна Стара планина.

През 2004 „Етър“ е обявен за Най-добър обект от 100-те Национални туристически обекта.

Регионална Асоциация „Стара планина“ връчва още една грамота, която е за Принос в обогатяването на културния календар на регион Централна Стара планина за 2009 г.

На VII Международно туристическо изложение „Културен туризъм“ през 2010, от Община Велико Търново е връчен плакет Атрактивна промоция на музейна експозиция.

През 2014 „Етър“ става носител на Златна награда за съхраняване и популяризиране на българските народни занаяти и традиции на списание Отдих и туризъм.

Наградата на Министерство на културата Златен век – печат на цар Симеон Велики, е връчена през 2014, заедно с грамота за принос в развитието на българската култура и по случай 50 години от създаването на музея.

Първото място в категория „Духът на България“ от Третите годишни награди на Министерство на туризма е спечелено за 2018 г.

През 2020 на впечатляваща церемония в Белград музей „Етър“ получава най-голямото признание в своята история – наградата „Жива“ за място, опазващо културно наследство. Това е една от двете големи награди, връчвани от фондация „Форум за славянски култури“.

Има и още награди, грамоти, плакети, с които дейността на музея е отличавана през годините. Освен в изложбеното пространство в къщата с кабинета на Лазар Донков, те могат да се видят на официалния сайт на музея – etar.bg.

Сподели в

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *