Бежте змии, гущери, че иде Благовещение

Публикувана на 25.03.2024 в 07:57

На този ден св. Архангел Гавраил съобщава на Дева Мария, че ще зачене и ще роди Божия син.

През VІІ в. Църквата утвърждава „Благовещение на пресвета Богородица“ като един от великите празници и нарича това събитие „начало на нашето спасение“. Празникът носи почит за жената християнка и майка.

В народната традиция денят на Благата вест се счита за „половин Великден“. Вярва се, че светът и природата се събуждат, а изпод земята плъзват змиите и гущерите. За да не пакостят, хората обикалят дворовете си със запален конопен парцал, наричайки: „Ево! Азе като съм в доле, ти да си в поле. Като съм в поле, ти да си в доле“.

В народната вяра змията е олицетворение на злото, затова най-важно на този ден е тя да бъде прогонена, което често пъти става с гюрултия от дрънчене на метални съдове.

По някои места в България се приготвя лескова тояга, защото се смята, че леската е кръстник на змиите и те много се страхуват от нея. Затова рано сутрин, всеки, който се събуди, трябва да се хване за пръчката, за да избягат влечугите надалеч.

Огньовете, запалени обредно от събрания в къщата боклук, се прескачат, а краката на скачащите нарочно се опърлят, за да не ги хапят змиите.

На този ден, ако някой убие змия, откъсва ѝ главата, заравя я в земята със семенца от босилек, които като порастат имат магическа сила. С този босилек, човек може да види дявола. С него лекува и болести.

С много магически благодат е натоварен празникът. На момиченцата пробиват дупки за обички, а засетите на Благовец зеленчуци и плодове се раждат по-вкусни.

Човек навън трябва да излиза нахранен и с паричка в джоба си, за да му е пълна и сита годината.

Пчелите на този ден тръгват на паша, а от събрания прашец става най- сладкият мед.

Вечерта срещу Благовец иманярите се оглеждат за синия пламък, насочващ към мястото на заровено имане, но често стават за подигравка на съселяните си.

В деня на Благовещение идват кукувицата и лястовицата през морето и предвещават идването на пролетта.

Автор на публикацията: д-р Ирина Димитрова

На гости на млада булка в музей „Етър“

Блага свекърва, гальовна майка и свенлива булка посрещат гости в музей „Етър“

Сподели в

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *