Блага свекърва, гальовна майка и свенлива булка посрещат гости в музей „Етър“

Публикувана на 23.03.2024 в 14:33

Тодоровден е и в Габровско младите булки посрещат гости. В музей „Етър“ Мариета Илиева, Ирина Димитрова и Даниела Димкова пресъздават тази традиция на втория етаж в занаятчийското жилище над коларо-железарската работилница. Етърската млада булка има късмет с блага свекърва и гальовна майка, които броят получените като дарове краваи, за да разберат какво ще е внучето. Ако са четен брой – е на момиче, ако са нечетен – на момче.

„Ех, сватя, сватя, каквото – такова, все ще си го гледаме“ – казва свекървата.

„Ще си го гледаме, сватя, живо и здраво да ни е“ – приглася й майката.

Младата булка свенливо  свежда очи, реже филии, с които да почерпи гостите, намазва ги с хайвер и им слага маслинка. Такава е традицията и тя я е научила от майка си, заедно с готвенето, чистенето, плетенето и другата къщна работа.

„Пък каквото не знае тя, сватя, ти ще я научиш! Сега ти си й майка“.

„Ще я науча, сватя, не се кахъри!“ – обещава свекървата и се прави, че не забелязва колко не по габровски дебели филии реже булката за гостите. Все пак е доволна, че синът й е откраднал китката точно на това момиче, напил е водата от менците му и го е довел в дома им за снаха.

На Тодоровден младата булка е измила косата си с вода, в която е натопила слама от конските ясли, затова има дебели плитки. Знае се, че на Тодоровден се почита коня, който в миналото е неизменна част от живота на хората. Освен възстановка на обичая „На гости на млада булка“, РЕМО „Етър“ предлага на своите посетители изложбата „Етно обектив: Тодоровден“, която може да бъде разгледана на първия етаж в Музейния център.

Фотоалбум „На гости на млада булка в музей ЕТЪР“

Сподели в

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *