60 години музей „Етър“ – пазим миналото, градим мостове към бъдещето!

Публикувана на 20.03.2024 в 12:47

„Къде да намеря възрожденското съкровище на България?“ – с интерес попита детето.

„На място, което те връща в епохата на твоите предците.“ – благо отговори старецът.

„И как да разбера, че съм го открил?“ – продължи с въпросите си детето.

Старецът се усмихна и посочи: „Следвай водата! Тя ще те отведе до постройки от камък и дърво, ще завърти колело, ще задвижи чаркове. Като стъпиш на калдъръма, спри и се заслушай в личните истории на хората, които преди теб са минали от тук! Вече 60 години техните стъпки създават спомени. Милиони са, но на човек му стига да открие 60 от тях – в предметите, в написаните и изречени слова. И чуй, дете, възрожденското съкровище на България се открива най-добре през личните преживявания.“

Старецът се вглъби в себе си. Видя се като любопитно момче, което задава въпроси на един възрастен човек с благ глас и усмихнати очи, създал своя история с възрожденското съкровище на народа си.

А сегашното дете втренчи изпълнения си с жажда поглед в очите на седящия до него старец.

Познахте ли това дете? Да, точно така – то се намира във всеки от нас. Научете 60 лични истории, свързани с музей „Етър“! До края на 2024 – годината, в която музеят става на 60, ще ги откривате на различни места – по чаршията, във водните съоръжения и другите архитектурни обекти, в разказите на майсторите и екскурзоводите, в публикациите на официалния сайт и социалните мрежи на музея. Предстои Ви едно незабравимо пътешествие, което да стане Ваша лична история, свързана с възрожденското съкровище на България – музей „Етър“.

Сподели в

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *