Какво знаем и не знаем за Музейния център в РЕМО „Етър“ (Кръстник-Колчов хан)

Публикувана на 15.03.2024 в 15:38

Публикуването на снимки от обновения Музеен център в РЕМО „Етър“ провокира сериозен интерес. Потребителите на сайта и последователите в социалните мрежи изразиха отношението си към облика му, но някои от тях се бяха заблудили за коя точно сграда в музей „Етър“ става въпрос, а имаше и такива които смятаха, че това е хотел. Дори бяха изказани предположения, че е променен облика на Сакова къща – друг музеен обект със синя фасада. Затова нека обясним повече за Музейния център (Кръстник-Колчов хан), който е съвсем отделна постройка и не е част от чаршията.

Хората имат представа за тази сграда, която е най-голямата в РЕМО „Етър“, само отвън, тъй като от изграждането ѝ в средата на 70-те години на миналия век до началото на март 2024 туристите са посещавали единствено приземния етаж.

Още със своето създаване вътрешните помещения на сградата не са замислени като експозиция, отговаряща на уредбата на намиращия се в Габрово през XIX век Кръстник-Колчов хан. Именно той е ползван за модел на постройката в музея, която е градена и адаптирана в периода 1974-1977 година с цел в нея да се разположат работните места на част от служителите. По тази причина на третия етаж са настанени уредниците (научните специалисти), екскурзоводите, финансовият отдел и архива на музея.

Кабинетът на директора в Кръстник-Колчов хан, преди отварянето му за посетители

Вторият етаж е зает от фондохранилище, където допреди няколко години има и стая за работещите с фонда. Приземният етаж първоначално е използван за столова на заетите в музея, а на по-късен етап там се уреждат временни изложби. Между етажите няма връзка и във всеки се влиза от различно място.

Фондохранилището по време на изнасяне на културните ценности, преди началото на ремонта. Днес мястото е превърнато в обширна експозиционна площ, до която има достъп от останалите етажи.

Екипът на музея дълго време търсеше възможности да отвори Кръстник-Колчовия хан за посетители, но сериозни препятствия бяха разположението на помещенията, липсата на вътрешна връзка между отделните етажи, както и влагата в определени части от сградата.

Проектът „РЕМО „Етър“ – музей за креативен културен туризъм“ даде възможност да се премахнат съществуващите пречки за отваряне на сградата за посещение от туристи и превръщането ѝ в Музеен център. От началото на март, за първи път в своята история, той вече е достъпен за посетители, а за хората с двигателни увреждания функционира вътрешен асансьор, чрез който се достига до всяко от съществуващите три нива. Разбира се, изградени са и вътрешни стълби, които свързват отделните етажи. В сградата вече има и тоалетни, включително и за хора с увреждания.

Външният облик е запазен, като каменните плочи върху покрива са наредени отново, за да се поправят компрометираните с годините участъци, а създаденото художествено осветление дава възможност сградата да бъде видима и през нощта.

През 2024, годината в която музей „Етър“ навършва шест десетилетия, в началото на месец март Кръстник-Колчов хан, превърнат в Музеен център, бе отворен за посетителите, които имат възможности за вълнуващи преживявания. В тази сграда вече могат да бъдат приемани големи изложби, благодарение на добре адаптираните пространства.

Първите изложби в Музейния център!

На първия етаж на Музейния център е подредена фотографската изложба „Етнообектив: Тодоровден“. Тя включва най-добрите фотоси, участвали в едноименния конкурс през 2021 година и експонати от фонда на музей „Етър“, свързани с грижата и почитта към коня.

На втория етаж може да се види изложбата „Занаяти с бъдеще“, представяща интересни, нетрадиционни занаятчийски изделия от различни географски точки, съхранявани във фонда на РЕМО „Етър“. Експонатите впечатляват с форми, цветове, съчетания на материали и интерпретации на локалните традиции. Създадени от сръчни майстори от три континента (Европа, Азия и Африка), предметите показват тънката, но здрава нишка между миналото и бъдещето на занаятите.

„Мартеници от гайтан“ е тематична изложба, разположена в една от залите на третия етаж на Музейния център. В нея са включени мартеници, отличени в трите издания на Националния конкурс „Мартеници от гайтан“, организиран от музей „Етър“. Чрез гайтанът като акцент в направата на мартеници се дава нов съвременен прочит на това традиционно занаятчийско изделия.

От 1 до 5 март – като част от изложбата „Така извоювахме свободата“, на третия етаж бяха представени културни ценности, свързани с борбата за независимост – пушката, с която Георги Бенковски води Хвърковатата чета, Възванието му за въстание и негови лични документи.

Историята на Кръстник-Колчов хан

Сподели в

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *