Започна Рушната неделя

Публикувана на 04.03.2024 в 16:57

Започва седмицата на Месните „заговенки“, известна като Рушна неделя, „защото всичко се руши и се яде блажно дори в сряда и в петък“.

Месни заговезни е последният ден, в който се яде месо преди Великденските пости. Другото название на празника е Неделя Месопустна, която е винаги осем седмици преди Великден. Той е с подвижна дата и тази година е на 10 март. В съботния ден срещу Месни заговезни се извършва помен в чест на мъртвите – Голяма задушница преди Великия пост. 

По традиция преди вечерята на Месни заговезни младите посещават кръстника и родителите на булката. Носят им дарове – варена кокошка, хляб, вино. Вечерта цялото семейство се събира на масата и заговява „за последно“ с месни ястия – свинско с кисело зеле, свинско с булгур, лук или бобови растения, сарми с месо, баница с животинска мазнина (мас, краве масло).

В началото на XX век в кухнята на градското общество в резултат на чужди кулинарни  влияния се появяват „по-изтънчени“ месни ястия. Така например традиционната варена кокошка е „заменена“ от пълнена кокошка със сос или с кокоша яхния. Свинското месо вече се маринова, прави се на пражоли, готви се на кебап с доматена салца. Градската домакиня започва да приготвя разнообразни ястия от говеждо месо – на шницели, бифтеци, на гулаш, с дюли, с пюре от картофи. Точенето на баница се смята за „по-съвършено изкуство от готвенето“, което показва кулинарните умения на домакинята. За трапезата на Месни заговезни се приготвя баница с месо.

Ето как се прави тя според рецепта от фототипната книга „150 изпитани рецепти за сладки“, издавана от „Вестник на жената“ през 1932 г.:

„Замесваме тесто от ½ кг брашно с 2 яйца, масло, колкото орех, сол, топла вода, колкото поеме брашното. Полученото, добре измесено, доста меко и гъвкаво тесто покриваме с кърпа и оставяме да постои така 20 – 30 минути. Приготовляваме в това време ½ – ¾ кг ситно скълцано телешко месо, нарязваме 1 глава лук и го запържваме в масло, докато се зачервят; посоляваме със сол, чер пипер, малко канела и забъркваме добре.

След изтичането на 20 – 30 минути, тестото се разточва на 10 – 12 кори. Нареждаме ги една по една в тавата, като измежду тях ръсим с лъжицата масло и от приготвената смес от месото. Най-отгоре поливаме баницата с още масло и я пращаме да се опече на фурна.

Необходимо е около 300 – 400 гр. масло за тази баница.“

Рецепти от Вестник на жената, 1928 г.

Автор на текста е Даниела Димкова, уредник „Бит и поминък“

Сподели в

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *