Ако искате още по-лековит мед, днес го отнесете в храма да бъде осветен

Публикувана на 10.02.2024 в 07:57

Харалампий преди канонизирането си е непоколебим във вярата си християнин и влиятелен епископ. Подложен на 13-годишни мъки, преди да издъхне, той моли Господ да даде телесно здраве и душевно спасение на всички човеци. В народната вяра светията е заповедник на чумата и лечител. Той открил и чудодейните свойства на меда, затова денят му е празникът на пчеларите.

На този ден мед се носи в църквата, освещава се и част от него се пази за лекарство срещу шарка и други болести през цялата година. С този мед се маже питата, раздавана на домашните и съседите за здраве, залък от която се оставя под стряхата за омилостивяване на болестите – „сладки и медени“. Медът и медените питки са любима храна и на демоните, затова с тях хората „разтапят“ сърцата им.

Във всички важни моменти в живота си човек ползва меда за помощник – с него осигурява добра съдба на детето си от орисниците; на сватбата се захранват младоженците, че да им е сладък живота; с мед булката маже праговете на входната врата при влизането си в новия дом и се приобщава към него; с мед се изпращат починалите.

Вярата във вълшебната сила на меда, съчетана с реалните му лечебни свойства, са ползвани в традиционната медицина, а днес – в апитерапията (от lat. Аpis – род медоносни пчели), лечение с пчелни продукти – мед, цветен прашец, пчелно млечице, прополис, восък, пчелна отрова. Това е клон в алтернативната медицина в световен мащаб и според изследователи и практиканти има голяма терапевтична стойност с антибактериалните си и подхранващи качества. Предимствата на меда и пчелните продукти са много – ползват се от деца и възрастни, за външно и вътрешно приложение, за лечение на телесни и психически проблеми, лекуват се сериозни заболявания или се повишава самочувствието и забавя стареенето.

Произведен от пчелата, плод на Божията благословия, медът е еликсир на живота. Многостранното му благотворно влияние ни кара да повярваме, че сам Господ е наградил помощницата си, подслушала дявола и помогнала за сътворяването на земята точно толкова голяма, колкото небето. Затова се вярва, че пчелата е посредник между световете и вестител на доброто, а божествената храна, която магически създава, не се разваля, запазвайки съдържащите се в нея вещества, част от които и днес са непроучени.

И все пак – ако искате да имате още по-лековит мед, осветете го в деня на св. Харалампий 10 февруари.

Не пропускайте още:

Обичаи за здраве: „Дето влиза слънце, доктор не влиза“

На 1 февруари се отдава почит към Свети мъченик Трифон

Сподели в

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *