Със Света литургия и изложба музей „Етър“ отбелязва деня на св. Спиридон

Публикувана на 12.12.2023 в 09:25

Днес в църквата „Св. Богоявление“ в музей „Етър“ се отслужва света литургия, по време на която с благодарност се споменават починалите майстори, а присъстващите се молят за здравето на живите. Открива се фотографската изложба „Етнообектив: панаир на занаятите“.

„Денят на св. Спиридов се отбелязва в музей „Етър“ от 1980 г. Покровителят на занаятчиите е един от най-великите светители и чудотворци на ІV век. Той владее много занаяти и се счита за покровител на грънчари, тухлари, златари, чехлари, бакърджии, шарланджии, куюмджии и др.“, припомня главният уредник на музей „Етър“ Росица Бинева.

Друг уредник – Дамян Христов, казва, че според народните предания св. Спиридон е кундурджия (обущар). Той  е закрилник и патрон на всички занаятчии.

В миналото всяка еснафска организация, обединяваща занаятчии от определен занаят, има свой патронен празник, посветен на светец. Но не всички представители от занаят почитат един и същи светец във всички територии, населени с българи. Терзии и хлебари празнуват в деня на св. Троица. Ковачи, железари и ножари – на св. Атанас, кожари и кожухари – на Илинден (в Габровско на Никулден), кръчмарите – на св. Трифон, воденичари, рибари, лихвари, банкери – на Никулден и т.н.

Св. Спиридон е покровител на конете и едрия добитък. На този ден празнуват и  козарите.

В народните вярвания в деня на св. Спиридон слънцето спира пътя си към зимата и се „завърта“ към лятото. Днес не трябва да се върши женска работа. Не се шие, защото, ако се убоде жената, раната няма да зарасне лесно. Не се рони царевица, не се варят зърнени храни (леща, боб, грах), за да не се появят и да набъбнат, като варивата, пъпки по тялото на човек.

Имен ден празнуват Спиридон, Спиридонка, Спиро, Дарина, Даринка, Дария, Дариела, Дариена, Дарко, Дарчо, Дари.

ПРОФ. Д-Р СВЕТЛА ДИМИТРОВА: „ДА СИ ЗАНАЯТЧИЯ В МУЗЕЙ „ЕТЪР“ Е ПРИВИЛЕГИЯ“

Прегледайте летописа на музей „Етър“

Росица Бинева споделя една малко известна легенда за силата и благородството на светеца, преразказана от доц. д-р Веселка Тончева от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН.

Свети Спиридон и сиромахът

Един човек бил много беден и не можел да ожени дъщерите си. Отишъл при свети Спиридон да го моли за помощ. Светецът му казал:

– Вземи единия ми чехъл и иди при някой богаташ, обзаложи се, че това е чехълът на свети Спиридон и така ще спечелиш пари!

Така и направил човекът, отишъл в селската кръчма и се похвалил на богаташите, които пиели там, че притежава чехъла на самия свети Спиридон. Получил обаче само подигравки и смях. Върнал се сиромахът при светеца. Свети Спиридон му дал и другия чехъл и го научил пак така да направи, но този път за по-сигурно да предложи на богаташите да сложат чехлите от едната страна на везна, а от другата – злато, че да видят какво ще стане. Речено-сторено. Богаташите този път още повече се присмели на сиромаха, но той не се смутил и им казал за везната. Сложили чехлите от едната страна и взели да слагат злато от другата. Колкото и злато да трупали обаче, везната не помръдвала! Тогава богаташите повярвали на сиромаха, че наистина това са чехлите на свети Спиридон и го възнаградили щедро, та да може да ожени дъщерите си.

Сподели в

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *