На Димитровден църквата в квартал Етъра чества храмов празник

Публикувана на 26.10.2023 в 09:37

На 26 октомври Българската православна църква почита паметта на Свети великомъченик Димитър Солунски, един от най-тачените от българите светци. Според иконографията свети Димитър е изобразяван най-често на кон, убиващ Лий – символ на неверника-антихрист.

Имен ден отбелязват Димитър, Димислава, Димитрина, Димитрия, Деметра, Демира, Дима, Димка, Димо, Димана, Митко, Митра, Митка, Митрана, Мита, Дияна, Диян, Дианa, Диан, Драго.

В народните представи има различни предания за Свети Димитър, най често е описван като брат близнак на Свети Георги, с когото си разделят годината по братски – за свети Георги лятото, а за свети Димитър – зимата.От Димитровден до Гергьовден и от Гергьовден до Димитровден – така групирали българите сезоните, според характера на селскостопанската работа.

Иконата е зографисана от Пламен Малинов, зограф в музей „Етър“

В нощта преди Дитровден се гадае за предстоящата зима и година. Ако месечината е пълна, пълен ще бъде и кошерът с мед, ще се роят пчелите, ще близнят овцете и ще е богата реколтата. За този ден е характерно и обредното гадаене по първия гост (полазник), престъпил прага на дома –ако той е добър и заможен, такава ще е и годината.

На Димитровден се приготвя курбан или гювеч с овнешко, яхния с месо от петел, ако именикът е мъж, и от кокошка, ако е жена. На масата се слагат варена царевица, пестил, пита с ябълки, баница, печени ябълки, пестил, рачел, печена тиква.

Смята се че дойде ли св. Димитър на коня си от брадата му започва да пада сняг – идват зимата и студът.

Иконата е зографисана от Пламен Малинов, зограф в музей „Етър“

В деня на св. Димитър стопаните се разплащали и разпускали наетите от Гергьовден работници, овчари и ратаи. Затова празникът е известен и като Разпус, а на най-грижовните ратаи стопаните дарявали кат нови дрехи, овен или агънце.

Около Димитровден завършвали и строежите на нови къщи. По традиция стопаните дарявали зидарите, а баш-майсторът казвал дюлгерски благослов за здраве и берекет в новия дом. Обичаят изисквал, стопаните на новата къща да заколят бял овен и да поканят цялото село за освещаването на дома. Поради тази причина на този ден празнуват и строителите.

Димитровден е патронен празник на осветения през 1867 храм „Св. Димитър Солунски“ в квартал Етъра, където е разположен музей „Етър“. Той е построен по проект и под ръководството на първомайстор Генчо Кънев, изградил храма „Св. Богородица“ и Априловската гимназия в Габрово. Църквата в кв. Етъра е изградена от бигор, традиционен строителен материал, използван в края на ХІХ и началото на ХХ от дюлгерите в някогашните Етърска и Новомахленска община – днешните габровски квартали Етъра, Новата махала, Шумели, Ябълка, с. Потока, с. Водици и с. Чарково.

Голяма част от къщите и обществените сгради в населените места от тези някогашни общини са изградени от същия материал, добиван основно в района на Соколския манастир и Новата махала. Старите сгради в манастира също са от бигор. Местните дюлгери успешно използват този евтин и лесно обработваем материал с отлични топло и шумоизолационни качества. Предприемчивите балканджии разработват и прилагат уникална строителна технология, известна като „скрита паянта“, която не е позната в други региони на страната. Сградите, построени по този начин имат две долепени стени, като вътрешната е с дървено-скелетна конструкция, а външната е изцяло от блокчета бигор. Така къщите изглеждат масивни, сякаш са изградени само от камък.

Автор: Дамян Христов, уредник в музей „Етър“

Следвайте ни:

Facebook

Instagram

Youtube

Новини

Сподели в

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *