Виктор Марков мечтае да работи за родния си град

Публикувана на 19.10.2023 в 14:42

Рядко се среща някой от по-малко населено място да отиде да учи в голям град и да мечтае да се завърне. Виктор Марков е роден през 2002 година. Завършва тревненската гимназия по изкуствата и сега е студент в специалността „Ландшафтна архитектура и ландшафтно планиране“ в Университета по архитектура, строителство и геодезия в София. Мечтата му е да се завърне в родния си град Габрово, след като завърши образованието си, и да даде своя принос за неговото развитие.

Виктор е убеден, че притежава всички ресурси, за да го направи. Младежът е част от група студенти, които заедно с ръководителя на специалността Младен Танов, посети музей „Етър“.

„Изключително много се гордея с моето потекло. Мечтата ми е, когато завърша обучението си в Университета, да се завърна в родния си град и да подпомогна развитието му с каквото мога. Имам възможността да го направя, макар все още да не съм съвсем наясно с много неща. Радвам се, че с моите колеги посетихме музей „Етър“, чрез който да представим Габрово, че успяха да видят колко хубав и зелен е градът ни. Ние сме запазили много традиции и можем да ги покажем.“

Виктор е трето поколение габровец. Предците му живеят в Бургас, Павликени, Русе, София. Още като много малко дете той усеща привързаност към родния си град.

„Изключително много не исках да напускам Габрово. Казах си, че някой ден, каквото и да става, ще се завърна и ще правя нещата, които искам тук. Ако ги има, ще ги доразвия, ако ги няма – ще ги въведа. Това е моя цел. Не знам странна ли е, има хора, които не я приемат.“

Виктор разсъждава дълго, но на 15 години – през 2017, формулира за себе си тази цел – да се завърне и да работи за Габрово. В Университета среща младежи, които не са чували за този град, затова прави всичко възможно да разкаже за най-хубавото, което може да се види и преживее в него. И неслучайно след време среща други млади габровци, които учат в столицата, но имат желание да продължат развитието си в Габрово.

Музей „Етър“ е добър пример за студентите по ландшафтна архитектура и планиране

Сподели в

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *