Здравето на хората зависи и от жилището, в което живеят

Публикувана на 15.08.2023 в 10:38

Все повече съвременните хора се обръщат към природата. Здравословното състояние на хората е свързано с материалите, от които е изработено жилището, в което пребивават. Строителни материали от висококачествена троянска глина са последното постижение на фирма Мултиимпекс – един от спонсорите на образователната програма „В света на старопланинската архитектура“ на музей „Етър“ и „Мещра – традиционни знания и занаяти“.

Започна образователната програма „В света на старопланинската архитектура“

Управителят Пенка Цочева споделя, че дружеството започва работа преди 30 години. Произвеждат се материали за довършителни дейности в строителството – различни видове лепила,висококачествени мазилки, грундове, обмазващи хидроизолации, фугиращи смеси. От три години са разработени и се предлагат продукти от троянска глина – мазилки, шпакловки, грундове, които дават възможност на столетни къщи да бъдат запазени в автентичен вид, но със съвременни методи. Идеята идва от създавани във Франция строителни материали от глина.

„Екологично чистият Троянски балкан предлага глина, чиито качества са по-добри от тези на вносната. Благодарение на нея може да се даде нов живот на всяка стара сграда. Това е предизвикателство за нас, ние сме единствената фирма у нас, която произвежда глинени шпакловки и грундове. Здравината и устойчивостта на продуктите ни са гарантирани. Някога балканските къщи са с каменна основа и първи етаж и изработен от плет и глина втори. Стрехите са с такива размери, че да запазят замазката от влиянието на атмосферата. Троянската глина е с отлични качества. Хората са склонни да се обърнат към този тип строителство.“, казва Пенка Цочева.

По време на образователната програма „В света на старопланинската архитектура“ към продуктите на фирмата е проявен голям интерес.

„Колкото съвременен, толкова и стар е този начин на строителство. Използват се местни материали. Има много желаещи, всеки иска да пипне материала, да чуе за предимствата му. В образователната програма има голям интерес и съм много удовлетворена от присъствието си тук. Консултирам хората, успявам да разкажа за целия път, който фирмата е изминала.“

Пенка Цочева кани всеки, който има интерес, да посети фирмата. Готова е да разказва за всяка част от производствения процес. Защото смята, че природата ни дава здраве. Глината, от която  Мултиимпекс произвежда продуктите си е приела толкова слънчева енергия, че я отдава на хората в едно жилище и това подпомага цялостното здравословно състояние на живеещите в него.

Сподели в

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *