Ето как изглежда занаятчийското жилище на балканджиите в началото на XX век

Публикувана на 07.07.2023 в 12:00

В музей „Етър“ може да се види как изглеждат домовете на балканджиите, които преди 100 години се занимават с някакъв занаят.

Експозицията „Занаятчийско жилище, началото на ХХ век“ е разположена на втория етаж на къщата от село Гачевци, построена през 1880 година и възстановена в музея през 70-те години на XX век. Външна стълба води до чардак, от който се влиза в две свързани жилищни помещения. Първото е кухня и дневна (къщи), а второто – спалня (соба).

В обновената експозиция са показани домашна уредба и образци на облекло, характерни за селата от Габровско в началото на миналия век. Време, в което започват да навлизат промени както в облеклото, така и в бита на хората, повлияни от развиващата се „европейската модерност“ на българския град.

Традиционният сукман при жената отстъпва ред на рокле (набрана пола, прикачена към безръкавно елече), а мъжките потури се заменят с шаячни панталони.

Стаите са обзаведени едновременно с ръчно изработени традиционни и фабрични предмети, които създават уют за семейството. Нововъведения в строителството и обзавеждането са двойни прозорци и дюшеме (дървен под), висока маса и столове, железен креват, гардероб, детска люлка, ютия с жар, печка за отопление на дърва, железни вилици и лъжици, постелки и завивки – килими, кувертюри, ковьори.

Автор на текста е Даниела Димкова, уредник „Бит и поминък“ в музей „Етър“

Снимките към статията са на Тихомир Пенов, фотограф на музей „Етър“

Сподели в

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *