Вкусни ястия и незабравими преживявания по Гергьовден в етърската Възрожденска механа

Публикувана на 28.04.2023 в 16:40

В музей „Етър“ на 6, 7 и 8 май се провеждат Гергьовденски празници. Възрожденската механа предлага меню, съобразено с характерни за този период ястия.

Любителите на традиционната кухня не бива да пропускат предложенията за майсторски приготвените агнешка дроб чорба, агнешка дроб сърма и агнешко по Гергьовски.

Десертът от домашна баклава само ще напомни, че истинските сладки изкушения се намират в шекерджийската работилница на чаршията.

Във Възрожденската механа на музей „Етър“ може да преживеете интересни моменти. И нямам предвид само храната, макар любителите на традиционната кухня да наблягат на нея. Атмосферата също е предразполагаща – отваряш дървена врата с мандало (онова въртящо се кръгло желязо с дръжка, което все някак затруднява съвременния човек), сядаш на дървените пейки, масите от същия материал са някак и груби, и с естествена красота. Звуците, които изпълват помещението, пренасят човек назад във времето, макар разговорите често да са свързани със съвременността. Дори да говори тихо, дори да не се заслушва какво казват седящите на околните маси, човек долавя думите им. И нищо чудно, ако между напълно непознати хора от две съседни маси, се завърже разговор.

Любопитна към предлаганите ястия, усмихната жена задава ясни въпроси за вкусовите качества на храната, преди да си поръча.

„Може би е българка, която отдавна живее в чужбина“ – това е първото впечатление за нея. Оказва се, че Лаура Вирт е родена в Швейцария, нейните родители са от там, но тя говори отлично български. Учила е езика ни, харесва страната, цени народа, обича природата.

Ех, ако гледаме България с очите на швейцарката Лаура.

Първият град, в който пребивава Лаура в България е Търговище. В края на първото десетилетие на XXI век тя живее там при семейство, което практикува спортно ориентиране. С тях посещава много от интересните места в България. Говори за любимия си Пловдив, за Копривщица, за местността Узана край Габрово, където е карала ски. В музей „Етър“ е идвала поне двадесет пъти. Споделя, че когато е с група свои сънародници, не пропуска да ги доведе в единствения в България музей на открито.

„Страната е прекрасна, хората са прекрасни“, това мисли Лаура Вирт без да влага нито капка учтивост в думите си, постоянните ѝ завръщания в България доказват нейната искреност.

Сподели в

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *