Изложба представя изчезващите занаята кантарджийство и самарджийство

Публикувана на 26.04.2023 в 10:36

Ако посетителите на музей „Етър“ се качат на втория етаж на къщата с дърворезбарска работилница, могат да разгледат една нова и интересна изложба – „Изчезващи занаяти“. Кураторът Георги Георгиев представя предмети, свързани с кантарджийството и самарджийството. Публиката има възможност да наблюдава и преживява. На стария кантар – децимал, могат да се претеглят чували с различно съдържание. Децималът е дипломна работа за придобиване на майсторско свидетелство на майстора кантарджия в музей „Етър“ Пройно Пройнов. Кантарджийството е изчезнал занаят, заменен от промишленото производство на електронни пособия за определяне на тегло.

В съседните помещения е представен занаят в риск – самарджийството. Той все още се практикува, но не е основната прехрана за майсторите. Самарите са конструкции от дърво и кожа, които се поставят върху гърба на животно – кон, магаре, камила и др. Върху него се закрепя товар, а в редки случаи може да се качи човек.

В изложбата е показано и кратко черно-бяло видео – кадри от столичен пазар в далечното минало, предоставено от Българска национална филмотека.

Изложбата е част от проект, финансиран от Министерство на културата – „Създаване на концепция за визуална идентичност на вътрешните експозиционни пространства в РЕМО „Етър” и прилагането ѝ в нова временна изложба „Изчезващи занаяти“.

Сподели в

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *