Великден е един от най-светлите християнски празници. Подготовката за него започва няколко седмици по-рано с почистване на дома, събиране и боядисване на яйца, месене на козунаци, докато се стигне до деня, в който всички се поздравяват с „Христос Воскресе“ и „Воистина Воскресе“.
С извадка от списание „Жена и дом“ от 1941 г., част от фонда ни, ние ви правим съпричастни към трепетите на жената и приготовленията ѝ за този голям празник преди повече от 80 години.
Екипът на музей „Етър“ Ви честити Великденските празници!
Извадки от рецепти, публикувани в списанието
КОЗУНАК
Продукти
Един кг. брашно, 20 – 30 гр., мая, ½ л. Мляко, ¼ масло, 4 яйца, 200 гр. захар, лимонова кора, сол, ванилия, 1 яйце, захар.
Приготовление
Пресяваме брашното в дълбок съд и го нагряваме. В затопленото брашно размесваме натрошената мая и хладкото мляко. Докато втасва тази смес, разбиваме маслото със захарта, като притуряме едни след други жълтъците, сол и настърганата кора от лимон или ванилия. Маслената смес и снегът от белтъците притуряме при брашняната смес и от всичко омесваме едно тесто. Оставяме тестото да втаса на топло, след това го размесваме и изплитаме на плетеници. Слагаме плетениците върху намаслена тава, туряме пак на топло за второ втасване, след което намазваме кузунака с разбито яйце, поръсваме със захар и печем в пещта. В тестото можем да сложим и сухо грозде.
ПЪЛНЕНИ АГНЕШКИ ГЪРДИ
Продукти 4-6 души
Агнешки гърди на 250 гр., телешко печено или друго месо, може и шунка. Главичка лук, кифла или парче хляб, вода или мляко, 120 гр. масло, сол, черен пипер, 2 жълтъка и 2 цели яйца. Лук, морков, чеснов лук, дафинови листа, черен пипер на зърна, бахар, масло, вино.
Приготовление
Приготовляваме агнешките гърди за пълнене. Измиваме и осоляваме със сол и черен пипер. Месото предназначено за пълнене и смиламе на месна машина или кълцаме ситно. Нарязваме ситно китка изчистен и измит магданоз. Скълцваме глава лук. Кифлата или хляба накисваме във вода и изстискваме добре. Сгорещяваме масло и пържим в него лука, накиснатия и изстискан хляб. Към изпърженото слагаме скълцаното месо, магданоз, сол, черен пипер, жълтъците и двете яйца. С тази плънка пълним гърдите и ги заливаме. Пълнените гърди изпържваме – глазираме в горещо масло. Като се изпържат гърдите, слагаме в тавичката 2-3 глави нарязан лук, 1 изчистен и настърган морков, дафин, черен пипер, бахар, сол, 2-3 скилидки чеснов лук, ситно нарязани. Доливаме 1-2 лъжици вода и печем в пещта. През време на печенето мажем месото с масло и в тавичката доливаме по малко вода. Когато се опече месото наливаме в тавата и малко вино. Месото оставяме да изстине и тогава го нарязваме, а соса прецеждаме и смачкваме през сито и слагаме в него парче прясно масло и лимонов сок по вкус.
Поднасяме с пържен грах, моркови, картофи и др.
Освен да бъде добра домакиня, жената от този период се грижи и за външния си вид.
Материалът подготви Павлина Дамянова, уредник „Духовна култура“