Живата вода връща здравето и младостта

Публикувана на 22.03.2023 в 10:50

Уредникът на музей „Етър“ Румяна Денчева разказва за водата в живота на хората.

„Водата присъства в живота на хората и в празник, и в делник, от раждането, до края на земния път. На Водици (Богоявление), след кръщаването на водата, светът тръгва в нормалния си ритъм. На Гергьовден се знае, че „всяка капка водица е златна жълтица“. На този празник дори хлябът се омесва със събрана от билките роса. На Еньовден жените, които събират билки, се въргалят във влажната трева за здраве.

Лазарките хвърлят венчетата си в течаща вода. Обичаят се нарича кумичене. Лазарката, чието венче е първо, на следващата година е кумица.

Водата е граница, а новороденото се приема в света на хората, след като е кръстено на третия ден. Починалият се изпраща в далечния му път, след като бъде изкъпан. Водата е насъщна наравно с хляба. Народът казва, че ако някой ти поиска хляб и вода, не бива да отказваш. Има различни води – светена и мълчана, жива и мъртва, и всяка е с предназначение. С мълчаната се гадае и лекува. Светената пречиства и лекува. За жива вода кой не е чел в приказките? Хората вярват, че тя връща здравето и младостта.“

Росица Бинева – уредник в музей „Етър“ припомня

На 22 март, когато се отбелязва Световния ден на водата, че всяка година той е подчинен на различна тема, свързана с водата и значението ѝ за човечеството. През 2023 г. акцентът е върху ускоряване на промяната и решаване на кризата с водата. Според прогнозата на ООН, ако това не се направи, проблемът ще стане световен през следващите години.

Статистиката сочи, че приблизително един на всеки трима души в света живее без достъп до чиста питейна вода, 4,2 милиарда нямат достъп до санитарни услуги, а над 3 милиарда са без основни съоръжения за миене на ръце. Повече от 800 000 души умират всяка година от заболявания на отделителната система поради опасна питейна вода и липса на санитарни условия.

Водата не е обикновен търговски продукт, а наследство, което трябва да бъде опазвано и защитавано. За да се научим да ценим, пестим и ползваме водата с мярка и отговорност, ние трябва да си припомним колко важна е тя в миналото за бита и поминъка, как българинът я почита и разчита на силата ѝ да създава и произвежда.

Не пропускайте: Тайните на водните съоръжения – поредица от събития

Сподели в

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *