Ръчно сътвореното от Стопан издига книговезкото изкуство до нови предели за България

Публикувана на 07.03.2023 в 15:15

През март „Ръчно сътворено“ ни среща с 31-годишният Стопан, който съживява книговезкото изкуство в България. Той е част от тихия ренесанс на занаятчийството в младежката култура. Докато по-голямата част от младежите прекарват времето си онлайн, малцина от тях стартираха движение, възраждащото ръчно създадени творби, съчетаващи уважение към традицията и тяхната авторска интерпретация.

Книговезането или изкуството да се създаде книга от начало до край – от съшиване на колите, през оформянето им в книга, до подвързването и украсяването, е занаят, който от самото начало съчетава занаятчийското майсторство с художественото вдъхновение. За изработката на една книга се използват умения за работа в тъкачество, кожарство и обущарство, дърводелство, работа с метал за инкрустация на закопчалки, декоративни орнаменти и скъпоценни камъни по корицата и др.

Вижте целия разказ (фотографии и текст) онлайн на: rosinapencheva.com/rachno-satvoreno-ot-stopan

РЕМО „Етър“ е партньор на проекта „Ръчно сътворено. Фотогрфски дневник“, който се реализира от едноименната организация на Росина Пенчева. Съфинансиран по програма „Култура“ 2022 на Община Габрово, проектът цели да утвърди Габрово като град на занаятите в мрежата за творчески градове на ЮНЕСКО. „Ръчно сътворено“ е представен още и в международната мрежа за творчество и занаяти „Хомо Фабер“ на фондация „Микеланджело“, на която музей „Етър“ и Росина Пенчева са посланици.

Сподели в

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *