„Ръчно сътворено от Христо Маринов“ ни запознава с живата икона на мутафчийството

Публикувана на 02.02.2023 в 13:48

Следващият майстор на редки занаяти, който проектът „Ръчно сътворено. Фотографски дневник“ на Росина Пенчева представя, е Христо Маринов – мутафчията от Чаршията на музей „Етър“. Наскоро той бе вписван в Националната система „Живи човешки съкровища – България”, в сфера „Знания и умения, свързани с традиционните занаяти“.

Мутафчийство, в редки случаи наричано козинарство, е занаятът на изработване на изделия от козина на кози – основно торби, чували, чулове (покривала), дисаги и пътеки. Козинявата се отличава с високи качества за съхранение на продукти – не пропуска влага, същевременно има дишаща структура и здравина.

Към настоящия момент изкуството на мутафчийството може да се види единствено в работилницата към музей „Етър“, чийто принос за съхранението и опазването на занаята е неоспорим. 67-годишният мутафчия не е последният практикуващ занаята само защото е обучил своя наследница – Вейлада Мутафчиева, която работи редом до майстор Маринов от 2018 г. насам.

Вижте целият разказ (фотографии и текст) онлайн на: rosinapencheva.com/rachno-satvoreno-ot-hristo-marinov

РЕМО „Етър“ е партньор на проекта „Ръчно сътворено. Фотогрфски дневник“, който се реализира от едноименната организация на Росина Пенчева. Съфинансиран от програма „Култура“ 2022 на Община Габрово, проектът цели да утвърди Габрово като град на занаятите в мрежата за творчески градове на ЮНЕСКО. „Ръчно сътворено“ е представен още и в международната мрежа за творчество и занаяти „Хомо Фабер“ на фондация „Микеланджело“, на която музей „Етър“ и Росина Пенчева са посланици.

Последвайте ни в Instagram и Facebook

Сподели в

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *