„Ръчно сътворено от Гец“ ни запознава с първия лулар у нас

Публикувана на 10.01.2023 в 11:15

Третият майстор на редки занаяти, който проектът „Ръчно сътворено. Фотографски дневник“ на Росина Пенчева представя, е Георги Тодоров–Гец от Сопот. Той е първият майстор, който изработва класически двуделни лули от бриар у нас.

Докато в голяма част от Европа занаятът набира скорост, България е все още под Османско владичество. На територията ни се изработват керамични и бронзови лули по османски образец, но занаятът е съсредоточен изцяло в гилдия, в която не се допускат българи дори като чираци, разказва Георги Тодоров-Гец. Луларството не се развива и след Освобождението. По време на комунизма започва внос на нискокачествени лули от чешка държавна фабрика в рамките на СИВ (Съвета за икономическа взаимопомощ) и занаятът така и не намира местна почва.

През 1999 г. Георги Тодоров–Гец се завръща в Сопот след 5 години, прекарани в Прага, където луларството има традиция, а той почерпил знания и си набавил инструментариум. Завършил промишлен дизайн първоначално в казанлъшката художествена гимназия, а след това и в Националната художествена академия в София, до този момент с опит в изработка на сребърна бижутерия и графичен дизайн, Гец решава да внедри новоусвеоения занаят в България.

Вижте целият разказ (фотографии и текст) онлайн на: https://rosinapencheva.com/rachno-satvoreno-ot-getz

„Ръчно сътворено от Петър Паунов“ – баш майсторът на благородната мед

РЕМО „Етър“ е партньор на проекта „Ръчно сътворено. Фотогрфски дневник“, който се реализира от едноименната организация на Росина Пенчева (фотограф на музей „Етър“ в периода 2015–2019). Съфинансиран от програма „Култура“ 2022 на Община Габрово, проектът цели да утвърди Габрово като град на занаятите в мрежата за творчески градове на ЮНЕСКО. „Ръчно сътворено“ е представен още и в международната мрежа за творчество и занаяти „Хомо Фабер“ на фондация „Микеланджело“, на която музей „Етър“ и Росина Пенчева са посланици.

ПЪРВИЯТ МАЙСТОР, КОЙТО „РЪЧНО СЪТВОРЕНО“ ПРЕДСТАВЯ, Е ХРИСТО ТОЦЕВ ОТ ГАБРОВО

Сподели в

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *