„Да си сладка на мъжа си, както е сладък медът!“, пожелава на Бабинден бабата на младите булки

Публикувана на 08.01.2023 в 11:53

На 8 януари (21 януари по стар стил) народната традиция отдава почит на бабите акушерки, които помагат при раждането и се грижат за здравето на бебето и родилката.

„На Бабинден всяка майка взема детето си и отива сутрин при жената, която ѝ е бабувала. Тя го маже с масчица навсякъде, за да е здраво. След това го връща вкъщи. На обяд майката отива сама и носи баница и наденица. В зависимост от пола на детето, тя носи повясмо за момиче – за дълга коса и кърпичка за момче. Гощават се заедно, повдигат бабата три пъти и викат: „Да живееш, бабо!“

Така описват празника Кина Митева и Петрана Грошкова от с. Маноя, общ. Дряново пред музейни специалисти през 80-те години на XX век.

В традиционната култура бабата се възприема като носителка на знание и мъдрост, владееща магически техники за облекчаване и ускоряване на раждането. В началото на XX век, обаче, вярата в силата на магията сред градските жители е силно разколебана предвид „модернизирания начин на живот и мислене“ с навлязлата вече европейска култура. В периодичния печат, посветен на здравната просвета се засягат теми за хигиената в селата и за необходимостта от лекари и акушерки.

В бр. 31 на в-к „Здравна просвета“ от 24.X.1930 г. се отделя специално внимание на невежеството и суеверието в селата по отношение на бременността и раждането. Връзването на стегнат червен пояс над корема, удрянето по кръста с кобилица или със сапа на брадвата, изваждането с голи ръце на плацентата, връзването на  новороденото за въже и издърпването му през комина са посочени като вредни практики, граничещи с престъпление. Авторът на статията д-р К. Кантаров говори за „варварски правила на акушерската помощ от бабите“, в резултат на които „родилната треска и тетануса са взели хиляди жертви.“

През 50-те години на XX век 21 януари е обявен за Ден на родилната помощ и професионален празник на акушерки и гинеколози. В днешно време възрастните жени, които имат вече внучета, припознават празника като свой и се събират за весели вечеринки.

Даниела Димкова, уредник отдел „Бит и поминък“

Сподели в

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *