„Ръчно сътворено от Петър Паунов“ – баш майсторът на благородната мед

Публикувана на 06.12.2022 в 14:34

Вторият майстор на редки занаяти, който проектът „Ръчно сътворено. Фотографски дневник“ на Росина Пенчева представя, е уста Петър Паунов от Габрово – майстор-бакърджия. Той е работил 14 години в занаятчийската чаршия на музей „Етър” (до 1994 г.).

Още от древността медникарските (наричани още бакърджийски) изделия съчетават в себе си практическото приложение в ежедневието с художествения елемент на украсата. Именно в нейната изработка майсторът демонстрира не само своето въображение, но и богатството на техники, които владее като плоско и релефно изковаване, ажурно изрязване, разяждане с киселина, гравиране с калем и др., но същевременно и художествена стойност. Днес посветени в тайните и тънкостите на медникарството у нас са малцина, а активно практикуващите се броят на пръстите на двете ръце.

Със своите 73 години и дух, ум и творчески заряд на младеж майстор Петър Паунов, родом от свищовското село Вардим, е един от корифеите на занаята у нас. Той е от тези рядко надарени хора, притежаващи едновременно точна инженерна мисъл и художествена дарба.

През 1980 г. случайността го отвежда до занаята: в една почивка скицирал рицар от паното, което скулпторът Иван Донков, син на основателя на музей „Етър“, правил в завода. Художникът забелязал таланта на момчето и му заръчал да иде в „Етър“-а, където тъкмо търсели чираци медникари. Паунов така и направил. По друга ирония на съдбата самият Лазар Донков бил при стария майстор бай Стефан (Стефан Йонков Вълев) в бакърджийската работилница, когато на прага се появил младежът да търси призванието си. Без да познава присъстващите, обяснил кой и защо го праща. Помолили го да нарисува нещо – набързо скицирал с молива лозово листо. Попитали го дали би могъл и да го гравира. „Само да ми дадете калем“ – отвърнал Петър Паунов и с техническата си грамотност спечелил мястото на чирак при бай Стефан.

Вижте целият разказ (фотографии и текст) онлайн на: rosinapencheva.com/rachno-satvoreno-ot-petar-paunov

Допълнителен материал ще намерите на страниците на декемврийския брой на Списание Осем.

РЕМО „Етър“ е партньор на проекта „Ръчно сътворено. Фотогрфски дневник“, който се реализира от едноименната организация на Росина Пенчева (фотограф на музей „Етър“ в периода 2015–2019). Съфинансиран е от програма „Култура“ 2022 на Община Габрово и цели да утвърди Габрово като град на занаятите в мрежата за творчески градове на ЮНЕСКО. Проектът е представен и в международната мрежа за творчество и занаяти „Хомо Фабер“ на фондация „Микеланджело“, на която музей „Етър“ и Росина Пенчева са посланици.

ПЪРВИЯТ МАЙСТОР, КОЙТО „РЪЧНО СЪТВОРЕНО“ ПРЕДСТАВЯ, Е ХРИСТО ТОЦЕВ ОТ ГАБРОВО

Сподели в

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *