Първият майстор, който „Ръчно сътворено“ представя, е Христо Тоцев от Габрово

Публикувана на 15.11.2022 в 15:06

Първият майстор на редки занаяти, който проектът „Ръчно сътворено. Фотографски дневник“ на Росина Пенчева представя, е Христо Тоцев от Габрово – майстор на суха каменна зидария.

Изкуството на сухата каменна зидария се отнася до умението и таланта за изграждане на каменни елементи и структури чрез подреждане на камъни един върху друг – без помощта на спойващи материали като земя, хоросан или цимент и пясък. 

Христо Тоцев възражда и популяризира занаята чрез уменията си, представяне на занаята пред по-широка публика и предаване на знания в групови обучения. Той е професионален член на Асоциацията по суха каменна зидария на Великобритания от 2016 г. и учредител на Българска асоциация по суха каменна зидария. Tой е и един от обучителите в образователната програма на музей „Етър“ и сдружение „Мещра“ – „В света на старопланинската архитектура“, която се провежда ежегодно през август.

Вижте целият разказ (фотографии и текст) онлайн на: rosinapencheva.com/rachno-satvoreno-ot-hristo-totsev 

Допълнителен материал ще намерите на страниците на ноемврийския брой на печатното издание на Списание Осем.

РЕМО „Етър“ е партньор на проекта „Ръчно сътворено. Фотогрфски дневник“, който се реализира от едноименната организация на Росина Пенчева (фотограф на музей „Етър“ в периода 2015–2019). Съфинансиран е от програма „Култура“ 2022 на @Община ГАБРОВО/GABROVO Municipality и цели да утвърди Габрово като град на занаятите в мрежата за творчески градове на ЮНЕСКО. Проектът е представен и международно в партньорската мрежа за творчество и занаяти на фондация „Микеланджело“, на която музей „Етър“ и Росина Пенчева са посланици.

ФОТОГРАФКАТА РОСИНА ПЕНЧЕВА ВЛИЗА В РАБОТИЛНИЦИТЕ НА МАЙСТОРИ НА РЕДКИ ЗАНАЯТИ ЗА НОВИЯ СИ ПРОЕКТ „РЪЧНО СЪТВОРЕНО“

Последвайте ни в Instagram.com и Facebook

Сподели в

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *