Две посещения в Азербайджан на представители на музей „Етър“

Публикувана на 28.10.2022 в 14:27

Трима представители на музей „Етър“ посетиха Азербайджан през лятото и есента на 2022 година. През август в Баку и други населени места в тази страна бяха майсторът дървостругар Иво Стоянов и главният уредник Росица Бинева, а през октомври – уредникът Павлина Дамянова.

Разширените международни контакти на музей „Етър“ позволиха участието на работещи в него специалисти да се включат в различни събития зад граница, в това число и в Азербайджан. Връзката с единствения в света „Национален музей на килимите“ бе осъществена в края на април и началото на май във Венеция, където се проведе изложението Хомо Фабер на Международната фондация „Микеланджело“. На това събитие представителите на българския и азербайджанския музеи се запознаха и набелязаха възможните параметри за бъдещо сътрудничество.

Международната научна конференция „Децата в музеите“ бе събитието, в което взе участие Павлина Дамянова.

„Музейни специалисти от Русия, Чехия, Германия, Холандия, Сърбия, Латвия, Узбекистан и други държави обмениха добри практики в сферата на музейната педагогика. България беше представена от РЕМО „Етър“ – Габрово и Национален музей „Васил Левски“ – Карлово.

Моята презентация бе на тема „Възможности в музей „Етър“ – анимации и активности за деца и семейства“, която е съвместно разработена с аниматора Елена Минковска. „Аз уча в музей Васил Левски“ бе темата на колегите от Карлово“, сподели Павлина Дамянова.

Музеите са представили своя опит в работата с подрастващото поколение, обменили са идеи за бъдещи проекти. Според Павлина Дамянова е важно заключението, че е от изключително значение да се отделя внимание на децата, които да бъдат възпитавани в любов и уважение към историята и традициите. Преплитането на традиционните методи и съвременните технологии привлича младото поколение и е добър способ, е отчетено на конференцията.

Участието на майстор Иво Стоянов и Росица Бинева в CultRural festival 2022 е съпътствано от множество събития. Включват са над 25 занаятчии и артисти от Азербайджан. Поканата към представителите на музей „Етър“ е отправена от Търговско-промишлена камара – Пловдив, която реализира проект Create.Industry!–Bridging Culture and Creativity of Bulgaria and Azerbaijan на Европейския съюз, управляван от EUROCHAMBRES.

Делегацията включва седем представители от сектора на творческите индустрии и общо 10 български фирми, НПО и  институции. По време на фестивала изделията на Иво Стоянов предизвикват голям интерес. Музей „Етър“ е представен с три филма – един от които посветен на майстора дървостругар.

Чуйте разказа на майстор Иво Стоянов!

Главният уредник на музей „Етър“ Росица Бинева провежда разговори със занаятчии и с членове на организации, които представят майсторите на традиционни занаяти в Азербайджан. Основната й цел е да привлече майстори за международните събития и инициативи, организирани от РЕМО „Етър“.

Сподели в

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *