Дойде ли Димитровден, идва зимата

Публикувана на 26.10.2022 в 09:03

На 26 октомври се отбелязва Димитровден, празник на строителите, известни в традиционната българска култура като „дюлгери“.

Денят на св. Димитър е сред най-значимите празници в традиционния календар на българите, тачен и почитан наравно с Гергьовден. Смята се че „Свети Димитър носи зимата, а свети Георги води лятото“, „Дойде ли Димитровден, идва зимата“.

Икона на св. Димитър, рисувана от иконописеца на музей „Етър“ Пламен Малинов

Според народни вярвания двамата светци са близнаци, а в иконографията се изобразяват обикновено като конници. Дните, в които се отдава почит към тях бележат повратните моменти в календарното време, съответно начало на зимата и на лятото. Те разделят народния календар на два периода – от Димитровден до Гергьовден и от Гергьовден до Димитровден.

В традиционната култура 26 октомври е известен и като „разпус“, защото тогава се разпускат и освобождават ратаите и наемните работници (ратаи, овчари, говедари) С този ден е свързан обичаят „Лъчитба“, за отлъчване на овцете от овните и разплащане със селския овчар. Тогава се завръщат гурбетчии и дюлгери от близки и далечни краища.

Както и при други празници от българския календар и Димитровден е свързан с различни магически практики. По месечината през нощта срещу празника се гадае каква ще е зимата. Ако е пълна месечината, пълни ще са кошерите с мед, а кошарите с агънца, добра ще е годината.

Според народните вярвания каквото е времето на Димитровден, такова ще е на Коледа и Гергьовден. Ако листата на дърветата окапят преди този ден, зимата ще е дълга и студена.

На Димитровден, според народния календар, настъпва зимата.

Иманярите вярват, че в нощта срещу Димитровден небето се отваря и имането „играе“ със син пламък.

На Димитровден на трапезата се приготвя курбан или гювеч от овнешко, яхния– от петел, ако именникът е мъж и от кокошка, ако е жена.  На масата се слагат и варена царевица, пестил, пита, печени ябълки и тиква, рачел.

Автор: Дамян Христов

Сподели в

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *