Прави ли се опит за външен удар върху туризма в Габровско?

Публикувана на 18.10.2022 в 11:15

Неясни интереси стоят зад опитите да се разочароват туристите от Габрово. Сферата на туризма е изключително конкурентна и в отклоняването на потоците  от хора към други дестинации се изпробват различни похвати от заинтересовани икономически кръгове.

„Етър“ формира над 80 на сто от туристическия поток в региона на Габрово и най-вероятно затова ударът е насочен към този музей.

С активната роля на местни хора, някои от които живеещи в други населени места, се създават постове в социалните мрежи с манипулативно направени колажи на някои съоръжения или се публикуват извадени от контекста части от обекти. И всичко това е придружено с текстове, които съдържат откровени лъжи. Целта е да се заблуди аудиторията, която да бъде увлечена в недоброжелателни коментари и така да се формира обществена нагласа. В крайна сметка, с уж добри намерения, тези хора рушат най-много имиджа на музея.  

През 2019 г., точно преди пандемията от КОВИД-19, музей „Етър“ е с 226 070 посетители – рекорд в историята му след 1989 г. В момента се изпълнява проект за близо 10 млн. лв., който предоставя огромни възможности за привличане на нови и запазване на съществуващите публики.

Използването на социалните мрежи за разрушаване авторитета на една институция е познат прийом в конкуренцията, когато средствата не се подбират.

Представете си, че сте собственик на ресторант и някой пусне хлебарки в него, за да ви дискредитира. Сега това се прави в социалните мрежи, само с клавиатура и въображение.

Съмненията, че злонамерените внушения в социалните мрежи имат за цел да обслужат външни за Габрово интереси са провокирани от натрупан опит. През 90-те години на миналия век по Черноморието започва създаване на някакво подобие на габровския „Етър“, като напълно незаконно се копира дори името. Въпреки че идеята няма успешно развитие, за осъществяването й активно съдействат местни лица, които имат лични претенции към музея. През 2018-та с манипулирано гласуване през интернет бе направен неуспешен опит да се измести музей „Етър“ от първото място в престижна класация за туристически дестинации, което бе предотвратено с навременната реакция на организаторите.

През януари 2022 г. музей „Етър“ получи огромно признание и бе удостоен с една от двете големи международни награди „Жива“ за опазване на културно наследство на словенската фондация „Форум за славянски култури“. Именно в обратното се опитват да убедят аудиториите си във Фейсбук автори на некомпетентни или целенасочено злонамерени публикации.

Изпълнението на проект за близо 10 млн. лв. ще даде шанс на уникалните съоръжения да функционират още много десетилетия.

Всяка сряда от 10:00 до 12:00 часа, който има интерес да получи информация, може да проведе среща с директора проф. д-р Светла Димитрова, а ако тя е ангажирана с представител на ръководството на музей „Етър“. Приемната е в кв. Етъра, на ул. „Светлина“ 11, където временно е настанен част от екипа на музея.

Сподели в

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *