В музей „Етър“ започна образователната програма „В света на старопланинската архитектура“

Публикувана на 12.08.2022 в 13:19

Седмото издание на образователната програма „В света на старопланинската архитектура“ започна. Участниците са от различни населени места на България, някои живеят в чужбина, но всеки е вдъхновен от знанията и уменията, които се получават по време на обучението. Тази година акцентът е „Дворът и градината“. Едни от най-добрите майстори и лектори провеждат практическите и теоретични модули.

Повече от 220 души преминават през седемте издания на образователната програма. 30 са ангажираните през годините лектори.

Всяко от изданията има свой акцент. През 2016  той е поставен върху традиционните дървени елементи и сглобки. На следващата година се обръща повече внимание на плетовете от леска и стенните пълнежи от глина. Камъкът и приложението му в традиционното строителство е акцент през 2018-та, а начините за третиране и съхранение на дървени конструкции и елементи е в центъра на работния процес през 2019 г. Темата на изданието на програмата през 2020 е свързана със стълбата и видовете стълби, а миналата година участниците се запознават с тънкости в направата на конструкцията и изграждането на каменен покрив. За първи път през 2020-та към програмата е добавен  детски панел с практически работилници.

Три организации – музей „Етър“, Сдружение „Мещра – традиционни знания и занаяти“ и Камарата на архитектите в България, реализират образователната програма „В света на старопланинската архитектура“.

Сподели в

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *