Еньовденски истории от музей „Етър“ с мирис на билки

Публикувана на 25.06.2022 в 17:00

По Еньовден билките имат най-голяма мощ. Ухаят най-силно, влияят ни най-много. Слагаме ги във всички продукти. Дори малка частица от някаква билка да има в тях, обявяваме ги за „био“. В музей „Етър“ по принцип човек е много близо до природата, но в дните около Еньовден я усеща още по-силно. Хиляди хора посещават това място, заради билките, китките, натуралните продукти и разходката на чист въздух.

От хубаво, по-хубаво! От здраве, по-здраве! От сила, по-сила!

Докато жените си свиват еньовденските китки, тихо и потайно наричат – „Да бъде: От хубаво, по-хубаво! От здраве, по-здраве! От сила, по-сила!“. По време на Еньовденските празници в музей „Етър“ царува някаква мистика. Мястото по принцип има особена енергия, но в определени периоди от годината тя се засилва.

Йонка Николова подава различни билки и червен конец на туристите и не пропуска да им напомни да говорят тихо, да не ги чуе някой. Наричането е тайнствено нещо. Благодарение на думите, които се мълвят, злото стои далече от дом и близки.

Йонка Николова не иска да подскаже наричане за любов, а предлага на младо момиче, което си свива китка, само да посочи от няколко изписани варианта. Изборът на девойката кара по-възрастните жени от семейството да се спогледат усмихнати – „Хубавец ще й се падне“, шушнат доволни те.

Мъжете не наричат, този обичай е предназначен за жени и по-скоро за млади момичета. Йонка добавя, че е за възрастта преди жената да се омъжи и да се обезличи. Припомня, че по селата името на омъжената жена сякаш изчезва. Наричат я на мъжа й – Илийца, Петровица, Кольовица, Иванца! Разбира се, така е в миналото. Днес бихме казали – „И слава Богу“. Но такава е традицията допреди няколко десетилетия. Няма нищо лошо да я помним и да се радваме, че все пак обществото ни е извървяло няколко важни крачки по-близо до времето, когато наистина пол, вяра и етническа принадлежност няма да имат никакво, ама абсолютно никакво значение.

Елена Минковска разкрива тайната на билковите си сапуни!

„Сапунчета правим, сапунчета – с готова база, не с мас! Ако искаш да си направиш, заповядай! Как се казваш? Александра? Може ли да те наричам Алекс?“

Аниматорът на музей „Етър“ Елена Минковска омайва посетителите с лабораторните си занимания. Предлагам им да се научат да правят сапун с билки. Особено впечатлени са децата. Малката Александра избира нейният сапун да има жълт цвят и да мирише на лавандула. Детето само предлага каква да е формата и с готовност помага при изработката. Сапунът на Алекс е готов за две-три минути, момиченцето го оставя да съхне и продължава етърската си разходка. След 15 минути ще се върне, за да си го прибере.

През това време Елена разказва на други посетители.

„Днес сме подготвили два вида бази за сапун – бяла с козе мляко и прозрачна с глицерин. За да станат сапунчетата най-красивите на света, добавяме цвят и аромат по избор. Тъй като сме в дните на Еньовденските празници, слагаме и сухи билки – лавандула, бял равнец, роза, седефче, липа. А тайната, която прави този сапун толкова привлекателен се разкрива накрая, когато слагаме златния прашец.“

Сподели в

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *