Музей „Етър“ показва как се плете с беленица

Публикувана на 15.06.2022 в 08:43

На 17 и 18 юни 2022 г. квартал „Шести участък“ в Габрово е домакин на работилница за традиционно домашно плетене с царевична шума (беленица). Под вещото ръководство на аниматори от музея „Етър“ деца и възрастни ще плетат различни предмети за бита и за украса.

Еньовден е светъл и страшен

Еньовденски празници

Плетенето и тъкането с беленица са домашни занятия, практикувани в миналото предимно от жени за направата на рогозки, кошници, панери. Днес на работата с беленица се гледа по-скоро като на творческо занимание. От нея се плетат изделия, намиращи приложение в ежедневието – подложки за сервиране, кутии за бижута, чанти, чехли и други. Царевичната шума се оказва подходящ материал и за създаването на стенни пана, кукли за деца и цветя за декорация.

По време на работилницата ще бъде показана и фотографската изложба „Етнообектив“, част от фотоконкурс. Тя е посветена на Еньовден – празник на слънцето, билките и водата, когато по традиция се свиват Еньовденски китки.

Събитието ще се състои пред музейната Дечкова къща на ул. „Опълченска“ № 8. Желаещите могат да го посетят безплатно на 17 юни от 16:00 до 19:00 часа и на 18 юни в интервала 10:00 – 12:00 часа и 16:00 – 18:00 часа.

Проявите са част от инициативата „10 дни култура в „Шести участък“, която се организира от Община Габрово и „Студио Комплект“ – София в рамките на европейския проект „Креативни индустрии за нови градски икономики в Дунавския регион“ (CИНЕМА).

Сподели в

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *