Българи от Детройт: Музей „Етър“ поддържа национално богатство

Публикувана на 18.05.2022 в 10:19

Музеите имат силата да преобразяват света около нас. Учат ни на минало и отварят умовете ни за нови идеи – две съществени стъпки в изграждането на по-добро бъдеще.

Екипът на музей „Етър“ успешно използва дигиталните иновации, за да направи експозициите си по-достъпни и ангажирани, да помага на публиките да разберат сложни и нюансирани концепции.

Музеите имат силата да  изграждат общности, чрез образование. С колекциите и програмите си музеите вплитат социална тъкан, която е от съществено значение за изграждането на всяко общество. Като подкрепят демократичните ценности и предоставят възможности за учене през целия живот на всички, те допринасят за формирането на информирано и ангажирано гражданско общество.

Деца и преподаватели от училище „България“ в Детройт по време на виртуалната си разходка в музей „Етър“

Показателно за силата на един музей е писмото, изпратено на електронната поща на музей „Етър“ от Велеслав Начев – председател на Българския културен център в Детройт.

„От името на Българския културен център в Детройт и училище „България“ искам искрено да благодаря за виртуалната разходка в музей „Етър“, пише Велеслав Начев.

Аниматорът Елена Минковска, която е провела виртуалната разходка, е успяла – чрез използваните изразни средства, да пресъздаде атмосферата, характерна за възрожденско Габрово. Това е впечатлението на децата и преподавателите от училището в Детройт.

„Г-жа Минковска наистина ни пренесе в това невероятно българско кътче, което е събрало толкова много история и традиции. Камерата показваше, а Елена Минковска разказваше за различните занаятите по достъпен и лесен за разбиране от учениците начин.

Разбира се, чухме и някои от популярните Габровски шеги.

Похвално е, че музей „Етър“ работи по поддържането на това национално богатство и запознаването на децата, които живеят в чужбина с него. Г-жа Минковска ни покани да посетим музея на живо и отговори на всички въпроси. Ще се радваме да работим заедно и по други програми.“

Велеслав Начев, председател на Българския културен център в Детройт

Сподели в

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *