Традиционни обичаи бяха представени на Гергьовденски празници в музей „Етър“

Публикувана на 08.05.2022 в 16:12

„Три дни яли, пили и се веселили“ – много често това изречение е последното от приказките с щастлив край. Преживяванията на посетителите в музей „Етър“ по време на Гергьовденските празници – 6, 7 и 8 май, бяха ако не приказни, то със сигурност празнични.

Тези дни бяха наситени с много на брой и съобразени с вкусовете на различните публики фолклорни изпълнения и възстановки. Топлите почивни дни дадоха възможност на професионалисти и самодейци да се изявят и да покажат запазени от тях традиции.

През трите празнични дни в музея можеше да се наблюдават демонстрации за биене на масло, подсирване на сирене, ръчно мелене на зърно, направа на обредни хлябове.

Хората видяха как Мария Иванова приготвя млечни продукти. Мария и съпругът й се занимават с фермерство вече 18 години. На мандрата в музей „Етър“ тя и Ралица Касимова от Хранкооп София показаха краве, овче и козе сирене, кашкавал, мътеница, масло. Лицата на посетителите, вкусили от тях, изразяваха по-добре от всяка дума отношението им към продукти без излишни добавки към съдържанието. Публиката разбра, че от козето мляко се добиват кисело мляко и масло с много добри вкусови качества, но само майстор може да ги направи. Ралица Касемова сподели, че Мария Иванова много добре знае какво е палмово масло, познава и последиците от употребата му и затова никога не би добавила от него в продуктите си.  

С чудесни вкусови качества е и медът, предложен на крайречната алея в музея от местни производители. На същото пространство можеше да се видят и изделията на един истински маг. Не, илюзионното изкуство не беше представено по време на Гергьовденските празници в музей „Етър“, но Георги Петков, известен на сцената като магьосникът Бинти, показа друго свое умение. Кметският наместник на габровското село Армени се представи като дърворезбар. Нямаше как да не направи впечатление габровският му свещник. В него габровци слагат една свещ, севлиевци – като по-щедри – две, а ловчанлии цели три. Е, последните явно са готови да пръскат светлина…и пари, с широки пръсти, поне според габровските разбирания.

На 6, 7 и 8 май Дамян Христов и Мая Колчева, от екипа на музея, направиха демонстрации на ръчно мелене на зърно. Или, както Дамян поясняваше на публиката – грухане на булгур. Заниманието е женско, но ако мъжът е свършил работата си на Гергьовден – справил се е с агнето и го е сложил в пещта, жената не пропуска да го накара да я отмени в някои къщни работи. В случая да – да груха пшеница. Стриването на зърното между двата камъка не е лесно нещо, но когато се практикува за забавление, а и за запазване на традицията, е забавно и поучително. Впрочем имаше и туристи, които се зарадваха, че могат да се завърнат към миналото само за малко и не им се налага да мелят булгур в домашни условия.

Обредност, която се изпълнява около или на Гергьовден имат различни етнически и религиозни общности, които населяват България. В музей „Етър“ бяха пресъздадени и християнска, и мюсюлманска, както и на представители на ромската общност. „Етър“, който е етнографски музей с регионален характер, има за задача да проучва, съхранява и представя бита на хората в неговото многообразие в една доста обширна територия. Част от тази важна мисия бе изпълнена по време на Гергьовденските празници през 2022 година.

Заснети за представяне в медийните канали и архива на музея са „От буенека до гергьовденското хоро“ в изпълнение на Танцов ансамбъл „Средец“ от София, „Полерания“ на читалище „Васил Левски 1900“ от с. Войнягово, „Едерлези“ на Център „Амалипе“ и ОУ „Петко Р. Славейков“от с. Джулюница, „Крадене на дете“ на читалище „Добри Люцканов 1912“ от с. Васил Друмев, „Топене на белези по Гергьовден“ на читалище „Светлина 1907“ от Якоруда и „Хъдреллез“ на читалище „Нов живот 1948“ от с. Мъдрево.

Фотоалбуми от Гергьовденски празници

От буенека до гергьовденското хоро

На Гергьовден в музей Етър

Крадене на дете (възстановка)

Селски мол на Гергьовден в музей „Етър“

„Едерлези“

Пъстро, като по Гергьовден

Топене на белезите – пресъздаване на обичай

Мюсюлманска обредност по Гергьовден – „Хъдреллез“

Сподели в

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *