Това е маша за коса, Даниела Станчева–Баева печели наградата на музей „Етър“

Публикувана на 18.04.2022 в 14:48

Представеният на 18 март за участие в рубриката „Музейни загадки“ експонат от фонда на музей „Етър“ е маша за коса, нагрявана на жар, битувала в Габрово през първата половина на ХХ в.

От античността до днес модата на къдриците и правата коса се сменя. При това без разлика на пола и дължината на косата. Начин за сдобиване с букли, а до 1906 г. и за изправяне, е навиването на косата на парцалчета, ролки, нагорещени щипци, цилиндри с гореща вода или въглени и пр. Процедурата е бавна, с малка трайност на постигнатото, създаваща неудобство и често изискваща помощник. Едва в началото на ХХ в. е изобретено трайното къдрене, а за краткосрочното продължават да се използват ролки и маши. До направата на електрическия прибор в средата на ХХ в. машата се нагрява на жарава. Тя е с форма на щипка, едната част на която е цилиндрична, а другата – изрез от цилиндър, лягащ върху първата. Между тях се навива кичурът, който се обработва. Ръкохватките са обезопасени с дървени или бакелитови държачи. В зависимост от размера на къдриците е и диаметърът на машата. Най-тънкият момент при къдренето е инструментът да е достатъчно нагрят, за да навие и фиксира косата, но да не я изгаря.

Справката изготви Румяна Денчева, уредник „Бит и поминък“ в музей „Етър“

Даниела Станчева–Баева печели наградата на музей „Етър“ от месечната рубрика „Музейни загадки“. Девет фейсбук потребители този месец дават верен отговор. Името на Даниела бе изтеглено на случаен принцип и тя печели право на безплатно семейно посещение в музей „Етър“ в удобно за нея време, но в рамките на настоящата календарна година, както и участие в семейна игра.

За да станете победител е необходимо да дадете верен отговор за наименованието и предназначението на предмет от бита в миналото, който се публикува като снимка във Фейсбук страницата на музей „Етър“.

Сподели в

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *