Южнокорейско списания публикува статия за Габрово, свързана с музей „Етър“

Публикувана на 04.02.2022 в 16:53

Международното списание за занаяти и народни изкуства, издавано от Джинджу, Южна Корея – един от творческите градове на ЮНЕСКО, публикува статия, свързана с Габрово.

Създателите на текстовете са от Португалия, САЩ, България, Тайланд, Саудитска Арабия, Франция и Южна Корея.

Единствените български автори в този брой на списанието – Росица Бинева и Тихомир Църов, озаглавяват статията си „Проектът „Майсторлък за бъдещето“ подкрепя майсторите в един от най-атрактивните музеи на Европа“.

Двамата пишат, че подготовката и реализацията е на екипа на Регионален етнографски музей на открито „Етър“, Община Габрово е бенефициент, а донор е Министерство на културата. В статията се изтъква ролята на националните власти за подкрепа на занаятите и занаятчийството по време на пандемията от КОВИД-19. По този проект 85 000 лева са инвестирани в обезпечаване с материали, съхраняване и популяризиране на уменията на майсторите от музей „Етър“.

В статията се отбелязва, че проектът е представен на Четвъртия регионален семинар, част от Международния проект „Код занаяти“. Припомня се също, че директорът на музея проф. д-р Светла Димитрова и ръководителят на отдел „Културен мениджмънт“ Светлозар Тодоров разказат за „Майсторлък за бъдещето“ на среща на Борда на директорите на Международната организация на музеите ИКОМ за Югоизточна Европа.

Авторите на статията завършват със заключението, че националните и местни власти в България имат принос към съхраняването на ценните умения  на майсторите от музей „Етър“. Този проект може да бъде ползван като модел и при други ситуации, изискващи намесата на държавата, смятат Тихомир Църов и Росица Бинева.

Творческият град на ЮНЕСКО Джинджу започна издаването на Международното списание за занаяти и народни изкуства от декември 2020 г. Целта е споделяне на знания, практики и опит сред творческите градове в областта на занаятите и народното изкуство. Темата на втория за тази година брой е „Творческата трансмисия и индустриализация на народните занаяти“.

International Journal of CRAFTS and FOLKARTS

През 2021 година в Джинджу се проведе традиционното Биенале на занаятите, в което като представител на музей „Етър“ участие взе книговезецът от София Калин Даскалов – Стопан.

Книговезецът Стопан с благодарност към музей „Етър“

Сподели в

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *