На Бабинден жените пият ракия и вино, смъкват потурите на мъжете и ги връщат срещу откуп

Публикувана на 08.01.2022 в 12:17

Жените, които помагат при раждане се наричат баби

Когато жената „се усети трудна“, първо казва на бабата

Бабата трябва да е с „добра ръка“ –  да раждат лесно жените, и с „добро око“ – защото първа вижда новороденото

Появата на нов живот, идването на бял свят на дете е изключително важен момент. Казват, че родилката и бебето в момента на раждането са между два свята – „нашия“ и „другия“. В традиционната култура жените, които помагат за раждането се наричат „баби“. Когато жената „се усети трудна“, първо казва на бабата, която бабува в нейното село. Това са жени, които много често по наследство научават знанията, билките, баилките, които помагат на бремените. Смята се, че те трябва да са с „добра ръка“ –  да раждат лесно жените, и с „добро око“ – защото са първи, които виждат новороденото.

Снимките към тази статия са от събитието на музей „Етър“ Първи национален фолклорен конкурс „Обредна трапеза“, проведен през септември 2020 г.

През деветте месеца, в които жената износва детето си, има редица практики и забрани.

Не излиза след залез слънце – да не я нападнат зли сили. 

Не прескача въже – да не се оплете пъпната връв.

Не си простира праните дрехи на обратно – да не се обърне детето седалищно или да е „опъково по характер“.

Тези неща бъдещата майка също научава от бабата на селото. Ролята на тези жени е изключително важна и тяхното ежедневие е много натоварено, защото в миналото се раждат много деца. Отговорността им е голяма, защото отговарят за два живота – на майката и на новороденото. Затова на Бабинден се разрешава на жените и бабите да се „почерпят“. На обяд се слага трапеза, пийва се вино и ракия, започва веселие.

Снимките към тази статия са от събитието на музей „Етър“ Първи национален фолклорен конкурс „Обредна трапеза“, проведен през септември 2020 г.“

На този ден мъжете гледат да си стоят по къщите. Ако жените срещнат мъж, могат да му вземат потурите и да му искат откуп за тях.

В наши дни бабите са заменени от акушерки. Тяхната роля е също толкова важна за родилките, колкото на бабите в миналото.

През 1893 г. д-р Тота Венкова, смятана за първата българска лекарка, придобива във Виена диплома по акушерство и гинекология. Тя участва в създаването на първите акушерски курсове към „Червения кръст“ и преподава в тях.

Честит празник!

Снимките към тази статия са от събитието на музей „Етър“ Първи национален фолклорен конкурс „Обредна трапеза“, проведен през септември 2020 г.

Не пропускайте да видите още:

„Бабинден — женско царство“

Сподели в

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *